Alina Cojocaru dansează din nou pe scena Operei Naționale, în premiera „La fille mal gardée”

Alina Cojocaru dansează din nou pe scena Operei Naționale, în premiera La fille mal gardée
Publicat: 08/12/2014, 11:13

Alina Cojocaru a dansat, în urmă cu un an, pe 7 decembrie 2013, în premiera baletului „La Sylphide” de la Opera Națională București (ONB), spectacol pus în scenă de coregraful Johan Kobborg pentru prima dată în România.

La un an de la acest eveniment, celebra prim-solistă de renume internațional se întoarce pe scena ONB, pentru a dansa în spectacolul „La fille mal gardée”, balet în două acte și trei scene de Ferdinand Hérold și John Lanchbery, o producție a cărei coregrafie poartă semnătura lui Sir Frederick Ashton. Scenografia îi aparține lui Osbert Lancaster, spectacolul fiind pus în scenă și pregătit de Malin Thoors și Johan Kobborg.

Premiera mondială a spectacolului a avut loc pe 28 ianuarie 1960, la Royal Opera House – Covent Garden din Londra. La Opera Națională București premiera va avea loc pe 13 decembrie, urmând noi reprezentații pe 14, 19 și 21 decembrie și pe 4, 11, 14 și 30 ianuarie 2015, se arată site-ul instituției teatrale.

Din distribuția baletului fac parte Alina Cojocaru (Lise), Robert Enache (Colas) și Johan Kobborg (Văduva Simone).

Alina Cojocaru, născută la București, a studiat la Kiev timp de șapte ani, perfecționându-se apoi, din 1997, la Școala Regală de Balet din Londra, în urma câștigării unei burse în cadrul Concursului Internațional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo și Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească interpretând, alături de ansamblul Operei Naționale București, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”. Ea a primit și distincția Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distincție acordată o dată la doi ani.

În 2009, evoluția balerinei Alina Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaționale de balet – „Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania și Svetlana Lunkina și Diana Vishneva din Rusia.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra și este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel și în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balșoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balșoi a primit premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului. Coregraful Johan Kobborg conduce, din ianuarie, Baletul Național Român, un compartiment al Operei Naționale București (ONB).

Alina Cojocaru și Johan Kobborg au o relație de mai mulți ani și s-au logodit în 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Subiecte Bac 2024 - Geografie, publicate astăzi
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără...
Cel mai scump transfer din istoria fotbalului românesc. Becali: Pleacă pe 40 de milioane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Scenaristul filmului Chinatown, Robert Towne, a încetat din viață
×