Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naționale București, la Gala Internațională de Balet
Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naționale București (ONB) – după ce, pe 13 decembrie 2014, a dansat în premiera baletului „La fille mal gardée” -, la Gala Internațională de Balet, care va avea loc pe 28 ianuarie, de la ora 19.00.
Într-o seară menită să celebreze arta dansului, membrilor Companiei de Balet a Operei Naționale București li se vor alătura invitați de marcă din lumea dansului, printre care și balerinii Iana Salenko și Osiel Gouneo, se arată pe site-ul ONB.
Gala Internațională de Balet va aduce în prim-plan cele mai cunoscute momente de balet din repertoriul Operei Naționale București, dar și din premierele care au loc pe marile scene ale lumii, programul serii incluzând momente din „Don Quijote”, „Corsarul”, „Frumoasa din Pădurea Adormită”, „Rhapsody” și „La Fille mal gardee”, în coregrafia lui Sir Frederick Ashton.
Programul galei va fi completat de „pas de deux-ul” din spectacolul de balet „Manon”, dar și de un moment coregrafic din producția „Mayerling”, în care prim-balerina Alina Cojocaru va dansa încă o dată alături de directorul artistic al Companiei de Balet ONB, Johan Kobborg, într-un moment pe care l-au interpretat și în gala lor de rămas bun de la Royal Opera House. „Balcony pas de deux” din „Romeo și Julieta” – prezentat în premieră mondială în coregrafia lui Johan Kobborg -, dar și „pas de deux-ul” din „Diana și Acteon”, în interpretarea starurilor baletului din Berlin Iana Salenko și Osiel Gouneo, sunt alte două momente care vor fi prezentate la Gala Internațională de Balet.
Biletele pot fi achiziționate online, de pe tickets.operanb.ro, și de la casa de bilete a ONB.
Alina Cojocaru, născută la București, a studiat la Kiev timp de șapte ani, perfecționându-se apoi, din 1997, la Școala Regală de Balet din Londra, în urma câștigării unei burse în cadrul Concursului Internațional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo și Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan).
În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească interpretând, alături de ansamblul Operei Naționale București, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”. Ea a primit și distincția Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler.
Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distincție acordată o dată la doi ani.
În 2009, evoluția balerinei Alina Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul al zecelea în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.
Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului pentru „Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaționale – „Stars of the 21st Century” -, care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra, din Spania, și Svetlana Lunkina și Diana Vishneva, din Rusia.
Alina Cojocaru și Johan Kobborg au o relație de mai mulți ani și s-au logodit în 2011.