Spectacolul „Cel mai bun copil din lume” aduce vineri, pe scena Teatrului Național București (TNB), o dublă premieră. Artista Alina Șerban devine prima regizoare romă care montează la TNB o poveste romă autentică. Alina aduce pe cea mai importantă scenă a teatrului românesc experiența propriei sale vieți „deturnate” cu un uriaș efort de pe traseul nemilos al unui destin previzibil, cu opțiuni limitate de sărăcia extremă și de apartenența la etnia romă.
Primele reprezentații ale spectacolului „Cel mai bun copil din lume” vor avea loc pe 21, 22 și 23 ianuarie, orele 19:00, în Sala Mică a Teatrului Național, în cadrul programului 9G, dedicat tinerilor creatori de teatru.
„Cel mai bun copil din lume” spune povestea luminoasă a unei fete rome care, după o adolescență în care se confruntă cu sărăcia și rămâne fără părinți, găsește puterea de a refuza un destin previzibil. Regizorul Alina Șerban re-creează povestea propriului său personaj într-un „one woman show” de o intensitate rară, „hrănită” din puterea sa de a spune „nu” și de a spune „da” diferitelor variante ale destinului pe care circumstanțele i le pun în cale.
Călăuzită de promisiunea făcută mamei sale de a fi „cel mai bun copil din lume,” tânăra cucerește lumea, urmându-și visul de a studia la cele mai bune școli din lume. „Cel mai bun copil din lume” ajunge de unde a pornit, în București, însă de această dată, protagonistă pe scena Teatrului Național.
„Cel mai bun copil din lume” este un produs cultural unic, care ne aduce aproape de experiența de viață a unei etnii care a fost mereu descrisă din perspectivă exterioară și care acum se autoreprezintă, prin voce și viziune specifice. În același timp, povestea de viață a eroinei transcende etnia și devine sursă de inspirație pentru oricine vrea să-și transforme în realitate destinul imaginat”, spune regizoarea Alina Șerban.
Spectacolul este despre puterea de a obține imposibilul, despre efortul de a face pace cu trecutul și cu propria identitate, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor. Alina dezvăluie, într-un interviu la Radio România, sursa ei secretă de putere: „m-am focusat pe ceea de îmi doresc să fac, nu pe ceea ce nu am”.
„Nu m-am uitat la situația mea reală, la faptul că mi-am petrecut adolescența într-o casă făcută din chirpici, cu foarte puține șanse să termin liceul. Eu sunt prima din familia mea care a terminat liceul, însă datorită mamei mele, nu m-am uitat la situația mea, care mă îngrădea și îmi dădea un destin previzibil. Maică-mea mi-a spus: tu este capabilă să faci tot ce îți dorești. Nu ești nici inferioară cuiva, nici superioară altora. Tu ești tu, poți să faci tot ceea ce își dorești. și întotdeauna m-am focusat pe ceea de îmi doresc să fac, nu pe ceea ce nu am”, spune Alina într-un interviu la Radio România.
Programul 9G la TNB lansat în anul 2014, ajuns la cea de-a șaptea ediție, vine în întâmpinarea artiștilor independenți. În cadrul concursului 9G au fost înscrise 25 de proiecte, iar „Cel mai bun copil din lume” se numără printre cele patru proiecte selectate. Spectacolul este o producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în parteneriat cu Asociația Untold Stories, în colaborare cu UiPath Foundation, beneficiind de sprijinul financiar al Primăriei Capitalei prin ARCUB, în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021.
„Este o mare onoare și în același timp o responsabilitate să aduc un spectacol de teatru scris, jucat și regizat de o romă la Teatrul Național. Mi-am dorit asta pentru strămoșii mei care au contribuit la construcția acestei țări și ale căror povești nu le știm sau celebrăm, pentru romii de astăzi care sper să se bucure să vadă o poveste ca asta și neromii care se vor regăsi în universalitatea umană a poveștii. Nu am văzut niciodată povești despre noi, romii, la teatru, la film sau media în care să mă regăsesc. Îmi doresc ca „Cel mai bun copil din lume” să creeze punți între noi. Scopul meu dintotdeauna a fost să ofer vindecare atât mie însămi, cât și celorlalți, iar dacă se poate, să creez schimbare în bine, prin arta mea.”, spune regizoarea.
Alina Şerban este actriţă, dramaturgă, scenaristă și prima regizoare romă de teatru și film din România.
În decembrie 2021, cu cel de-al doilea scurtmetraj, „Eu contez,” Alina a câștigat cel mai mare premiu la Torino Short Film Market.
De patru ori premiată „Cea mai bună actriță” pentru rolul lui Ali din filmul „Gipsy Queen,” Alina Șerban este câştigătoare a Premiului pentru cea mai bună actriță a Germaniei în 2020 și are o nominalizare la Premiile Academiei Germane de Film.
A reprezentat România la Festivalul Internaţional de la Cannes, în 2018, cu rolul din pelicula „Singură la nunta mea,” rol pentru care a primit numeroase premii.
A terminat studiile la UNATC Bucureşti, New York University – Tisch și a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Este iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom și de 12 ani foloseşte arta pentru a genera schimbarea socială şi a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare.
Alina Șerban și-a făcut debutul în regie de film cu scurtmetrajul „Bilet de iertare” – primul proiect de film despre sclavia romilor, prezentat din perspectivă romă. „Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA și este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.