Ambasadorul SUA i-a acordat României bani pentru restaurarea unei biserici din secolul al XVI-lea

Publicat: 03 10. 2024, 20:55
Actualizat: 03 10. 2024, 20:59
Sursa Foto: Shutterstock

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a acordat al doilea grant AFCP în valoare de 95.000 $ pentru restaurarea unei biserici de lemn din secolul al XVI-lea de la Muzeul Maramureşan din Sighetu Marmaţiei.

Fondurile Ambasadei SUA sunt pentru conservarea patrimoniului cultural românesc din întreaga ţară, prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP).

Biserica de lemn din Maramureș are o istorie bogată, fiind un reper al coexistenţei paşnice între diferitele comunităţi etnice din zona Maramureşului. Biserica a fost donată comunităţii din Onceşti de către comunitatea ruteană din Ucraina. Aceasta a devenit un simbol al cooperării regionale şi al multiculturalismului în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Ultimul mare grant AFCP, în valoare de 78.495 $,  a fost oferit în 2021, pentru restaurarea Casei memoriale „Ellie Wiesel”.  În 2022, 62.000 dolari au fost oferiți pentru conservarea și restaurarea pietrelor funerare monumentale din cimitirul evreiesc din Alba Iulia.

„Ambasada SUA îşi menţine angajamentul de a sprijini şi promova patrimoniul tuturor românilor. Sunt încântată să anunţ finanţarea acestui proiect, care, prin restaurarea atentă a acestei frumoase biserici, celebrează, de asemenea, diversitatea şi consolidează sentimentul nostru comun de apartenenţă la o comunitate”, a declarat ambasadorul Kavalec.

Citește și: Localitatea din România inclusă în patrimoniul UNESCO în care fiecare casă va primi 60.000 de euro prin PNRR, pentru restaurare