Angelina Jolie cere oprirea războiului: Atacurile teroriste Hamas din Israel nu pot justifica viețile NEVINOVATE pierdute în bombardamentele din Gaza
Actrița Angelina Jolie a luat poziție pe fondul conflictului în curs de desfășurare dintre Israel și Hamas. Ea spune că „atacurile teroriste Hamas din Israel nu pot justifica viețile nevinovate pierdute în bombardamentele din Gaza”.
Ea cere, în acest context, „încetarea focului”.
„Viețile palestinienilor și israelienilor – și viețile tuturor oamenilor la nivel global – contează în mod egal”, scrie ea, într-o postare publicată pe Instagram.
Jolie a adăugat că: „Ca milioane de oameni din întreaga lume, mi-am petrecut ultimele săptămâni afectată și supărată din cauza atacului terorist din Israel, de moartea atâtor civili nevinovați și întrebându-mă cum să ajut cel mai bine. Și eu mă rog pentru întoarcerea imediată și în siguranță a fiecărui ostatic și pentru familiile care poartă durerea de neimaginat a uciderii unei persoane dragi. Mai presus de toate, au fost uciși copii și mulți copii au rămas orfani.”
„Ceea ce s-a întâmplat în Israel este un act de teroare. Dar asta nu poate justifica viețile nevinovate pierdute în bombardarea unei populații civile din Gaza care nu are unde să meargă, nu are acces la hrană sau apă, nicio posibilitate de evacuare și nici măcar dreptul uman de bază de a trece granița pentru a se refugia”, a subliniat actrița, câștigătoare a premiului Oscar.
„Blocarea ajutorului, a combustibilului și a apei pedepsește colectiv un popor”
Timp de 20 de ani, Jolie a colaborat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR), făcând campanii în sprijinul persoanelor strămutate forțat din întreaga lume. Anul trecut, ea a renunțat la rolul său în cadrul ICNUR, spunând la acea vreme că dorește să abordeze un set mai larg de probleme umanitare și legate de drepturile omului.
„Îmi concentrez atenția asupra persoanelor strămutate de violență în orice context”, conform declarației actriței. „Gaza are o populație de peste 2 milioane de oameni (jumătate dintre ei copii), care au trăit sub o blocadă severă de aproape două decenii, pe lângă decenii de strămutare și apatridie”.
Ea a adăugat: „Puținele camioane de ajutor care intră sunt o parte foarte mică din ceea ce este necesar (și au fost livrate zilnic înainte de conflictul actual), iar bombardamentele provoacă noi nevoi umanitare zilnic. Blocarea ajutorului, a combustibilului și a apei pedepsește colectiv un popor. Omenirea cere o încetare imediată a focului. Viețile palestinienilor și israelienilor – și viețile tuturor oamenilor la nivel global – contează în mod egal.”
De când gruparea teroristă palestiniană Hamas a lansat un atac asupra Israelului pe 7 octombrie, care a dus la mii de morți, conflictul a continuat să escaladeze. Ca răspuns, Israelul a închis Fâșia Gaza și a ripostat cu lovituri aeriene.
În urmă cu o săptămână, punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza a fost deschis pentru a permite accesul câtorva camioane care transportă ajutoare pe teritoriu.