Prima pagină » Cultură » Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022, „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, ciudățenia și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Annie Ernaux, născută la 1 septembrie 1940, este scriitoare și profesor de literatură franceză.  Opera ei literară, în mare parte autobiografică, menține legături strânse cu sociologia. Joi, ea a primit Premiul Nobel pentru Literatură pe 2022.

Premiul Nobel pentru literatură pe 2021 a fost acordat romancierului britanic născut în Tanzania Abdulrazak Gurnah, pentru abordarea sa fără compromisuri și compasiune a efectelor colonialismului și a sorții refugiatului în golful dintre culturi și continente.

Creația lui Annie Ernaux, cu tentă autobiografică, îmbină experiențe istorice și individuale

Annie Ernaux și-a început cariera literară în 1974, cu „Les Armoires vides”, un roman autobiografic. În 1984, a câștigat premiul Renaudot pentru o altă lucrare autobiografică, „La Place”, o narațiune concentrată pe relația cu tatăl ei și pe experiențele ei om crescut într-un mic oraș din Franța, dar și pe procesul ei ulterior de mutare. la vârsta adultă, departe de locul de origine al părinților ei.

Scriitoarea franceză a renunțat foarte devreme în cariera ei la ficțiune, pentru a se concentra pe autobiografie. Munca ei combină experiențe istorice și individuale. Ea prezintă evoluția socială a părinților ei, „La honte”, anii adolescenței („Ce qu’ils disent ou rien”), căsătoria ei („La femme gelée”), aventura ei pasională cu un bărbat din Europa de Est („Passion simple”), avortul („L’événement”), boala Alzheimer („Je ne suis pas sortie de ma nuit”), moartea mamei ei („Une femme”) și cancerul de sân („L’usage de la photo”).

Ernaux și-a lansat cea mai recentă carte chiar anul acesta, „Le jeune homme”

De asemenea, a colaborat la o docuficțiune realizată de fiul său, David Ernaux-Briot, „Les Années Super 8”. Scriitoarea a asigurat textul și vocea pentru această producție care reprezintă un colaj de imagini biografice ale scriitoarei și familiei sale, din perioada 1972-1981, filmate cu o cameră Super 8. Pelicula a avut premiera în mai, la Festivalul de la Cannes.

Vezi trailerul mai jos:

Annie Ernaux și sondarea tabuurilor sociale

Temele principale ale creației scriitoarei franceze care a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2022 sunt sondarea tabuurilor sociale – violul, avortul clandestin, aventura amoroasă cu un bărbat mai tânăr etc. -, a interiorității și a condiției feminine, întotdeauna având ca punct de plecare faptul biografic și cazul individual, intim.

Annie Ernaux și relația cu cinematografia

Filmul „L’événement”, care a obținut Leul de Aur la Veneția anul trecut, este bazat pe cartea cu același nume scrisă de Annie Ernaux.

„L’événement” spune povestea unei sarcini nedorite într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să avorteze pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are doar puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid.

Annie Ernaux este prima scriitoare franceză premiată cu Nobel

Annie Ernaux este prima scriitoare franceză laureată a premiului Nobel pentru literatură. Până în prezent, doar alte 16 scriitoare au primit prestigiosul premiu literar, de la înființarea lui, prima fiind suedeza Selma Lagerlöf, în 1909.

Premiul Nobel pentru literatură a fost decernat de 114 ori, unui număr de 118 laureați, din 1901.

CITEȘTE ȘI: Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri

Autor
Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele