Prima pagină » Cultură » Artiști străini care ne-au părăsit în 2022

Artiști străini care ne-au părăsit în 2022

Artiști străini care ne-au părăsit în 2022

Când vine vorba despre artiști străini care ne-au părăsit în 2022, timpul a fost unul necruțător. Actori, cântăreți, regizori, personalități admirate de o planetă întreagă au dispărut pur și simplu printre stele, acolo unde pare că le este locul. Fie că vorbim de Sidney Poitier, Gaspard Ulliel, Taylor Hawkins, Meat Loaf, Ray Liotta, Olivia Newton-John, ca să menționăm doar câțiva dintre ei, este clar că lumea este un loc mai sărac fără artiștii care au adus bucurie în viețile a miliarde de oameni.

La final de an trecem în revistă câțiva artiști străini care ne-au părăsit în 2022, cu speranța că ce au lăsat în urmă va dăinui peste generații, pentru că dincolo de norocul de a fi contemporan cu ei, creația fiecăruia a făcut lumea mai bună.

Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat Premiul Oscar

Marele actor hollywoodian, cunoscut pentru filme precum ”Ghici cine vine la cină”, ”În arșița nopții” și ”Crinii câmpului”, pentru care a devenit primul bărbat de culoare care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor, a murit pe 6 ianuarie, la vârsta de 94 de ani.

Sidney Poitier a crescut în Bahamas, dar s-a mutat în America pe când avea doar 15 ani, obținând primul său rol de film în ”Jungla Școlii” din 1955. Primele nominalizări au venit odată cu filmul ”Lanțul” (1958), pentru care a fost nominalizat pentru cel mai bun actor alături de co-starul Tony Curtis și șase ani mai târziu a câștigat premiul Oscar pentru ”Crinii câmpului”.

Peter Bogdanovich, profesorul unei generații de cineaști

Regizorul american de film Peter Bogdanovich a murit, pe 6 ianuarie, la vârsta de 82 de ani. Acesta a făcut furori la începutul carierei sale cu „The Last Picture Show”, „What’s Up, Doc?” și „Luna de hârtie”, servind ca profesor de film pentru o întreagă generație de cineaști.

Meat Loaf și cum să faci totul din dragoste

Cântărețul și actorul american Meat Loaf a murit pe 20 ianuarie, la vârsta de 74 de ani. Artistul, pe numele său real Michael Lee Aday, este cunoscut pentru hituri precum „Bat Out of Hell” și „I’d Do Anything for Love”, și a fost unul dintre cântăreții cu cele mai multe discuri vândute. El a vândut peste 100 de milioane de albume, a primit un premiu Grammy pentru „Bat Out of Hell” și a jucat în peste 50 de filme.

Actorul francez Gaspard Ulliel a murit la doar 37 de ani

Actorul francez Gaspard Ulliel, devenit cunoscut la nivel internațional după ce l-a jucat pe Hannibal Lecter în filmul „Hannibal Rising” și care va apărea în serialul „Moon Knight”, produs de Marvel, a murit pe 19 ianuarie, la vârsta de 37 de ani, în urma unui accident de schi.

Gaspard Ulliel este cunoscut și pentru interpretarea creatorului de modă Yves Saint Laurent în filmul biografic „Saint Laurent” şi pentru rolul principal jucat în lungmetrajul „Juste la fin du monde”, regizat de Xavier Dolan.

Monica Vitti, muza lui Michelangelo Antonioni

Actrița italiană Monica Vitti, cunoscută pentru rolurile sale principale din filmele celebrului regizor Michelangelo Antonioni, a murit pe 2 februarie, la 90 de ani. Vitti a devenit celebră după rolul din drama „Aventura” (1960). Maria Luisa Ceciarelli s-a născut la Roma, la 3 noiembrie 1931 și a descoperit teatrul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când oferea familiei momente de divertisment cu marionete, pentru a alunga plictiseala.

William Hurt, câștigător de Oscar și un actor inconfundabil

Actorul american William Hurt, cunoscut pentru roluri în pelicule precum „The Big Chill” sau „Kiss of the Spider Woman”, a murit la vârsta de 71 de ani, pe 13 martie.

Hurt a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 1986 pentru pelicula „Kiss of the Spider Woman”, în care a jucat rolul unui bărbat gay care împarte celula cu un prizonier politic din Brazilia. El a mai fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun actor pentru „Children of a Lesser God” și „Broadcast News” și pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru „A History of Violence”.

Bateristul trupei rock „Foo Fighters”, Taylor Hawkins, un muzician complex

Bateristul trupei rock „Foo Fighters”, Taylor Hawkins, a murit pe 25 martie, la vârsta de 50 de ani.

Taylor Hawkins s-a născut în Fort Worth, Texas, pe 17 februarie 1972 și a devenit cunoscut în 1995 ca baterist al turneului Jagged Litte Pill, a lui Alanis Morissette.

În 1997, Hawkins a părăsit trupa lui Morissette pentru a se alătura echipei Foo Fighters, după ce William Goldsmith a părăsit formația. Având debutul cu piesa „There Is Nothing Left to Lose” din 1999, Hawkins a participat la compoziția fiecărui album ulterior al Foo Fighters.

Gilbert Gottfried sau „comedianul comedienilor”

Celebrul comedian Gilbert Gottfried a murit pe 12 aprilie, la 67 de ani, a transmis familia acestuia.

Gottfried, care a făcut stand-up comedy timp de 50 de ani, era cunoscut drept „comedianul comedianilor”, „pentru că spectacolele sale ignorau corectitudinea politică și livra glume fără limite”, a anunțat reprezentantul acestuia.

Actorul de comedie a jucat în filme precum „Beverly Hills Cop II”, „Problem Child”, „Look Who’s Talking II”, „The Aristocrats” și altele. De asemenea, el a fost vocea papagalului Iago în filmul animat Disney „Aladdin”.

Estelle Harris va fi mereu mama lui George Contanza din „Seinfeld”

Actrița Estelle Harris, cunoscută pentru rolul mamei lui George Constanza din serialul Seinfeld, a murit, pe 2 aprilie, la vârsta de 93 de ani.

Estelle Harris s-a născut pe 4 aprilie 1928, în New York, s-a mutat cu familia de aici când avea 7 ani, dar aici a revenit și și-a început cariera în 1977. Estelle Harris a interpretat-o pe mama lui George Costanza în Seinfeld, unde a apărut în 27 de episoade, între 1992 și 1998.

Harris a dat vocea doamnei Potato Head din animația Toy Story. Actrița a apărut și în alte proiecte de animație și filme precum „Brother Bear” și „Tarzan II”, dar și în seriale ca „Hercules”, „The Wild Thornberrys” și „Godzilla: The Seria”. A mai avut roluri în serialele „Night Court” și în „Married… With Children” („Familia Bundy”).

Vangelis și muzica lumii

Pe 17 mai, compozitorul grec Vangelis Papathanassiou, cunoscut publicului internațional ca Vangelis, a murit. Avea 79 de ani. Născut Evangelos Odysseas Papathanasiou în 1943, tânărul Vangelis a dezvoltat de timpuriu un interes pentru muzică şi experimente cu sunete produse prin lovirea oalelor şi tigăilor sau prin ataşarea unor cuie, pahare sau alte obiecte la corzile pianului părinţilor săi.

Compozitorul a devenit cunoscut cel mai bine după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981 cu filmul „Carele de foc” („Chariots of Fire”) și pentru compunerea muzicii la filmul „Blade Runner”, regizat de Ridley Scott. El a mai compus muzică pentru filme ca „Revolta de pe Bounty” („The Bounty”) și „1492: Cucerirea paradisului” („1492: Conquest of Paradise”).

Andrew Fletcher, tipul înalt din fundal, fără de care Depeche Mode nu ar funcţiona niciodată

Fletcher, care era și membru fondator al formației Depeche Mode, nu a fost compozitor, dar a fost văzut ca un personaj cheie al grupului dincolo de contribuţia sa la clape: cineva care a ajutat la stabilizarea trupei chiar şi în momentele de conflict. El a murit pe 26 mai, la numai 60 de ani.

Ray Liotta, unul dintre Goodfellas

Tot pe 26 mai, în timp ce filma pentru un nou proiect, a murit și actorul Ray Liotta, la 67 de ani, mult prea devreme pentru un talent atât de mare.

Liotta, cunoscut cel mai bine pentru rolul său principal din filmul clasic „Goodfellas” al lui Martin Scorsese din 1990, a murit în somn, în Republica Dominicană, în timp ce filma un nou lungmetraj.

Născut în New Jersey pe 18 decembrie 1954, Ray Liotta a fost adoptat la vârsta de șase luni, după ce a fost abandonat la un orfelinat. A crescut în New Jersey, înainte de a se muta la New York, iar în cele din urmă, s-a stabilit în Los Angeles pentru a urma o carieră de actor. Primul rol într-un film al lui Liotta a venit în „The Lonely Lady”, din 1983.

Olivia Newton-John, regina musicalului

Cântăreața Olivia Newton-John, care a urcat pe primele locuri în topurile mondiale de muzică pop în anii 1970 și 1980 cu melodii precum „I Honestly Love You” și „Physical” și a jucat în musicalul de succes „Grease”, a murit pe 8 august, la vârsta de 73 de ani.

Olivia Newton-John a început să cânte de mică și a devenit un superstar mondial după ce s-a mutat în Statele Unite. Primul ei hit a fost în 1971. Este vorba despre „If Not for You”, un cântec de Bob Dylan care fusese înregistrat și de George Harrison.

Acesta avea să fie urmat în următorii câțiva ani de „Let Me Be There”, care i-a adus un Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală country feminină, „If You Love Me (Let Me Know)” și două piese nr. 1, „Have You Never Been Mellow” și „I Honestly Love You”. Cea din urmă melodie a câștigat Grammy-uri pentru cea mai bună interpretare pop feminină și pentru înregistrarea anului.

Jean-Luc Godard, gigantul Noului val al cinematografiei franceze

Regizorul de film Jean-Luc Godard, „nașul” Noului val al cinematografiei franceze, a murit, pe 13 septembrie, la vârsta de 91 de ani.

Jean-Luc Godard se numără printre cei mai cunoscuți și apreciați regizori din lume, care și-a câștigat notorietatea cu pelciule deja clasice precum „Breathless” și „Contempt”, care au împins granițele cinematografice și i-au inspirat pe regizori iconoclaști timp de zeci de ani după perioada de glorie a anilor 1960.

Irene Papas, o carieră de peste 50 de ani și o viață în care s-a dedicat actoriei și muzicii

Celebra actriță din Grecia, Irene Papas a murit pe 14 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Irene Papas s-a născut în anul 1926, în Chiliomodi, lângă Corint. Mama ei a fost profesoară, iar tatăl ei a predat dramă clasică. Potrivit lui Papas, ea a fost fascinată de actorie de la o vârstă fragedă.

Viața lui Papas s-a schimbat când familia ei s-a mutat la Atena, când ea avea șapte ani. S-a apucat de actorie și a jucat în mai multe piese în Grecia. Majoritatea pieselor în care a jucat ar putea fi considerate „clasice”. Ibsen, Shakespeare și tragediile grecești antice au marcat unele dintre primele ei incursiuni în lumea actoriei.  A devenit cunoscută pentru spectacolele ei uluitoare în filme grecești bazate pe tragedii, cum ar fi Antigone, Electra și Iphigenia.

Coolio, unul dintre cei mai vizibili artiști de pe scena rap

Coolio, rapperul, producătorul și actorul câștigător de Grammy, cel mai bine cunoscut pentru hitul său din 1995 ”Gangsta’s Paradise”, a murit pe 28 septembrie. Muzicianul avea 59 de ani.

Născut Artis Leon Ivey Jr. la 1 august 1963 în Pennsylvania, Coolio s-a mutat ulterior în Compton, California, unde s-a alăturat grupului hip-hop WC și Maad Circle în 1991. Câțiva ani mai târziu, în 1994, Coolio a semnat cu Tommy Boy Records și și-a lansat albumul de debut „It Takes a Thief”. Catapultat de single-ul său principal „Fantastic Voyage”, „It Takes a Thief” a ajuns pe locul 8 în topul Billboard Hot 200 și a fost luat discul de platină.

Coolio a devenit vizibil pe scena rap din Los Angeles în anii ’90, când a înregistrat piesa „Gangsta’s Paradise” pentru filmul din 1995 „Dangerous Minds”, cu Michelle Pfeiffer în rol principal. A devenit rapid una dintre cele mai populare melodii rap din toate timpurile.

Robbie Coltrane a lăsat lumea „Harry Potter” mai săracă

Robbie Coltrane, veteranul actor scoțian, cunoscut pentru rolul din serialul britanic polițist „Cracker” și din franciza de film „Harry Potter”, a murit pe 14 octombrie, la 72 de ani.

Scoțianul gălăgios, hotărât și excentric, care și-a început cariera în comedie și teatru, a cucerit publicul, de asemenea, cu apariții în două filme cu James Bond în timpul unei cariere ilustre pe ambele părți ale Atlanticului.

Rolul care l-a făcut celebru în lumea întreagă pe Coltrane  a venit atunci când l-a jucat pe Dr. Edward „Fitz” Fitzgerald, un psiholog criminalist antisocial cu un talent special pentru rezolvarea crimelor, în serialul „Cracker” a lui Jimmy McGovern, care a rulat peste 25 de episoade între 1993 și 2006. Un alt rol important al lui Robert Coltrane, deși unul secundar, a fost cel al lui Rubeus Hagrid, uriașul din filmele „Harry Potter”, începând cu „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” în 2001.

Angela Lansbury, o carieră remarcabilă de 75 de ani pe marele ecran, în teatrul muzical și la televiziune

Actrița Angela Lansbury, a cărei carieră de 75 de ani a cuprins triumfuri pe marele ecran, în teatrul muzical și la televiziune, a murit pe 11 octombrie, la 96 de ani.

A fost nominalizată la trei premii Oscar, a câștigat șapte premii Tony și deține recordul de nominalizări ale unei actrițe la Emmy, cu 12, pentru rolul ei din „Murder, She Wrote”. În 1984, ea a acceptat un rol oferit inițial lui Jean Stapleton: o scriitoare de cărți polițiste, care rezolvă crime, Jessica Fletcher, din „Murder, She Wrote” de la CBS. Serialul a devenit rapid un succes  și a rulat timp de 12 sezoane.  Între 1997 și 2003, ea a reluat rolul în patru filme pentru televiziune. Actrița a și câștigat și patru dintre cele șase premii Globul de Aur din carieră pentru acest rol.

Aaron Carter, băiatul rebel al muzicii

Cântărețul Aaron Carter, un nume în lumea hip-hop-ului american a murit pe 5 noiembrie, la doar 34 de ani.

Aaron Carter a devenit faimos la sfârșitul anilor ‘90 când s-a lansat ca interpret de muzică pop. A lansat patru albume de studio, începând cu albumul de debut, înregistrat pe când avea doar 9 ani. După ce primul său album a vândut un milion de exemplare, al doilea album, „Aaron’s Party”, a triplat acest număr. Imediat, faima s-a răspândit în toată lumea, iar Aaron Carter a devenit un cântăreț foarte apreciat. Pe măsură ce cariera sa muzicală a avansat, Aaron Carter a trecut la rap și chiar a apărut la „Dancing With The Stars”, populara emisiune din State. Totodată, el a jucat și în producția de pe Broadway „Seussical”.

Maxi Jazz, niciodată faithless

Maxi Jazz, solistul celebrei trupe britanice Faithless, a murit pe 25 decembrie, la 65 de ani. MAxi Jazz a murit în somn, în casa lui din sudul Londrei. Faithless este o formație britanică de muzică electronică fondată în 1995, formată din Maxi Jazz, Sister Bliss și Rollo. Trupa a devenit celebră pentru hituri precum „Insomnia“, „God is a DJ“, „We Come One“.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Actorul britanic Stephen Greif, cunoscut pentru rolurile din ”The Crown” și ”Blake’s 7”, a murit la vârsta de 78 de ani

A murit actrița Diane McBain, cunoscută pentru aparițiile pe scenă alături de Elvis Presley. Ea s-a stins din viață la 81 de ani

 

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și