Prima pagină » Cultură » “Asta-s eu, Victor Rebengiuc“, o carte despre MARELE ACTOR, la vârsta de 91 de ani

“Asta-s eu, Victor Rebengiuc“, o carte despre MARELE ACTOR, la vârsta de 91 de ani

Pentru a celebra cele nouă decenii ale vieții lui Victor Rebengiuc, Editura Vremea a publicat, recent, în colecția Vremea Vedetelor, monografia „Asta-s eu, Victor Rebengiuc”, semnată de Simona Chițan și Mihaela Michailov. Marele actor Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933 și sărbătorește, sâmbătă, vârsta de 91 de ani.

Nume grele din breaslă semnează portrete esențiale ale lui Victor Rebengiuc

Volumul „Asta-s eu, Victor Rebengiuc“ adună peste 80 de mărturii ale unor personalități care surprind frânturi emoționante din cariera și viața artistului.

S-au păstrat texte în care mari regizori, Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Valeriu Moisescu, Stere Gulea, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija și Yuriy Kordonskiy, vorbesc despre spectacolele pe care le-au realizat împreună cu actorul.

Unele dintre cele mai importante nume din breaslă și din lumea culturală, lideri de opinie, actori, critici, prieteni, printre care Andrei Pleşu, H.-R. Patapievici, Mircea Mihăieş, Dan C. Mihăilescu, Alex Leo Şerban, George Banu, Olga Tudorache, Oana Pellea, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Marcel Iureș, Coca Bloos, Horațiu Mălăele, semnează portrete esențiale ale lui Victor Rebengiuc.

„Doamna Bulandra, modelul absolut de director de teatru”

Student la clasa Aurei Buzescu, Rebengiuc a făcut parte dintr-o generaţie de aur şi a absolvit în 1956, alături de Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma şi Eliza Plopeanu.

A plecat cu Vlad Mugur, în 1956, la Craiova şi s-a întors după şase luni la Bucureşti. A debutat, la Bulandra, în 1957,  în „Omul care aduce ploaia“, primul text montat de Liviu Ciulei pe scena acestui teatru.

„Simpla apariţie a doamnei Bulandra pe scenă îţi tăia respiraţia. Meritul cel mai de seamă al doamnei Bulandra, pe lângă calităţile ei umane şi manageriale remarcabile, era că, în condiţiile în care erau impuse anumite piese sovietice, ruseşti şi româneşti, repertoriul pe care l-a avut Teatrul Municipal în anii ’50 a fost unul excepţional, care ar putea fi invidiat şi în zilele noastre de orice teatru. Doamna Bulandra rămâne pentru mine modelul absolut de director de teatru, cel mai bun director de teatru pe care eu l-am cunoscut vreodată“, povestește, în carte, actorul.

„L-am jucat cum am ştiut mai bine pe Ilie Moromete”

A jucat în spectacole de referinţă, de-a lungul a decenii de carieră: „Un tramvai numit dorinţă“, „Play Strindberg“, „Visul unei nopţi de vară“, „Lungul drum al zilei către noapte“, „Furtuna“, „O scrisoare pierdută“, „Iulius Cezar“, „Unchiul Vania“, „Căsătoria“ până la mai recentele „Regele moare” și „Tatăl”, spectacole în care actorul continuă să joace, la vârsta de 91 de ani, la Teatrul Național din București (TNB) și, respectiv, la Teatrul Bulandra.

Victor Rebengiuc a lucrat cu unii dintre cei mai mari regizori, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, a jucat în filmele antologice „Pădurea spânzuraţilor“ (unde l-a interpretat pe Apostol Bologa), „De ce trag clopotele, Mitică?“, „Moromeţii“, „Tănase Scatiu“ ş.a. I-a avut alături pe unii dintre cei mai mari actori din istoria teatrului românesc, Clody Bertola, Toma Caragiu, George Constantin, Florian Pittiş, în „Lungul drum al zilei către noapte“ , montat de Ciulei în 1976.

În film, rolul care l-a făcut celebru a fost Moromete, în pelicula lui „Moromeţii“ a lui Stere Gulea.

“Mărturisesc că eu nu am ştiut cum este acest prototip. L-am jucat cum am ştiut mai bine pe Ilie Moromete – un om cu o familie grea şi cu probleme. M-am gândit, când l-am făcut pe Moromete, şi la bunicul meu, care avea un fel de hâtroşenie.

Multe situaţii din film erau asemănătoare cu cele în care îl văzusem pe el. Bunicul nu era ţăran, dar era prima generaţie venită la oraş, un fel de Paraschiv. Am făcut din Moromete un personaj pe care-l iubesc. Dacă în toată cariera l-aş fi jucat numai pe Moromete, tot aş fi fost mulţumit toată viaţa”, povestește actorul, în volum.

De aproape șase decenii, alături de actrița Mariana Mihuț: „A fost dragoste la prima vedere”

Pe Mariana Mihuţ, Rebengiuc a întâlnit- o în timpul filmărilor la „Pădurea spânzuraţilor.“  În 1965 s-au căsătorit, cei doi actori fiind împreună de aproape șase decenii.

Paginile despre familia actorului, cu declarații semnate de soția Mariana Mihuţ şi fiul Tudor Rebengiuc, constituie unul dintre cele mai consistente capitole ale cărții „Asta-s eu, Victor Rebengiuc.“

„Cu Mariana a fost dragoste la prima vedere. Se pare că ne-am plăcut reciproc, pentru că ne-am căsătorit şi, iată, suntem împreună de atâția ani… Căsătoria noastră civilă a fost în 1965. Tudor, fiul nostru, apărut zece ani mai târziu, în 1975. Ne-am cununat însă religios în 1992, iar naşi ne-au fost pictorul Paul Gherasim şi soţia sa, Lilica.

Ne-am cununat religios de dragul fiului nostru, Tudor, care a insistat să mergem în faţa altarului. El ne-a convins că merită să trăim acest act chiar şi după aproape 30 de ani de căsnicie. A avut dreptate. Ne-am cununat la Biserica Stavropoleos şi am trăit unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa noastră”, a declarat Victor Rebengiuc.

„Artistul nu e un Dumnezeu”

Interviul cu Victor Rebengiuc a fost adus la zi în ultimul capitol al acestui volum, intitulat „Am 67 de ani de profesie, dar nu pot spune că știu cum se face.“

În ediția de la Editura Vremea, criticul de teatru Alina Epîngeac, regizorul Laurențiu Damian, jurnalista Sanda Vișan și criticul de film Ionuț Mareș au conturat ipostaze noi ale actorului, trecând în revistă rolurile realizate de acesta în teatru și film în ultimii 15 ani.

Partea finală a cărții a fost completată, în ediția din 2023, cu cele mai recente spectacole și filme în care a jucat Victor Rebengiuc.

„În anul I am dat peste o carte, Viața mea în artă de Stanislavski, în care am citit o frază care m-a marcat profund. «Să iubești arta din tine și nu pe tine în artă.» Mi se pare un lucru esențial pentru cariera actoricească. În momentul în care începi să te iubești pe tine ca actor și uiți personajul pe care-l ai de jucat, se cam termină cariera ta.

Recomand oricui vrea să se apuce de profesia de actor să citească această carte, pentru că îi dă niște direcții foarte clare, cu adevărat importante. Totul ține de modestie și de conștientizarea faptului că artistul nu e un Dumnezeu. Artistul creează, dar nu trebuie să uite nici o clipă cine-i de fapt creatorul,” mărturisește actorul.

 

FOTO CREDIT  Florin Ghioca

 

CITIȚI ȘI:

Actorul Victor Rebengiuc s-a RETRAS din teatru, la vârsta de 90 de ani și după o carieră de peste șapte decenii. Care a fost ultimul său rol

VICTOR REBENGIUC împlinește azi 90 de ani. Marele actor încă poate fi văzut pe scenă

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și