Câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul secundar din „Trafic/ Traffic” (2000), de Steven Soderbergh, actorul de origine portoricană va prezenta în cadrul programului în aer liber al festivalului, în fața a aproximativ 3.000 de cinefili, cel mai recent film al lui Fernando León de Aranoa, „A Perfect Day” (2015), în care joacă alături de Tim Robins și Olga Kurylenko.
Premiul onorific Inima orașului Sarajevo este acordat pentru contribuția extraordinară la dezvoltarea artei filmului. Printre cei care au fost recompensați cu acest trofeu se numără actorii Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal și Steve Buscemi, dar și regizorii Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr și Danis Tanovic.
Statueta Inima orașului Sarajevo a fost realizată de designerul și regizoarea franceză Agnès B., care este și președinte de onoare al festivalului.
În plus, actorul Benicio Del Toro, în vârstă de 48 de ani, va susține un masterclass pentru participanții din secțiunea Talents Sarajevo, unde au fost acceptați și 11 tineri români. Este vorba despre actorii Sorin Dobrin și Iulia Ciochina, regizorii Anda – Luana Pușcaș și Raul Sebastian Mihăilescu, producătorul Raluca Mănescu, directorii de imagine Anna-Maria Drăghici și Simona Șușnea, scenariștii Ana-Maria Gheorghe, Ionuț-Răzvan Barbu și Răzvan Mihai Badea și criticul de film Andra Petrescu.
Anul acesta, Festivalul de Film de la Sarajevo aduce un tribut cineastului filipinez Brillante Mendoza, în vârstă de 55 de ani, care va fi prezent la eveniment, acesta fiind „unul dintre cei mai originali și prolifici regizori contemporani”, potrivit site-ului sff.ba.
Mendoza și-a început cariera în cinematografie în urmă cu 10 ani, după ce a activat o lungă perioadă în publicitate, cu lungmetrajul „Mashahista” (2005), câștigând Leopardul de Aur pentru cea mai bună imagine la Festivalul de la Locarno, iar la Festivalul de Film de la Sarajevo publicul va avea ocazia să vizioneze mai multe dintre creațiile sale.
Un număr de 55 de producții participă în competițiile festivalului. Filmele „Acasă la tata”, de Andrei Cohn, și „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în competiția de lungmetraje, iar documentarele „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, și „Chuck Norris vs Comunism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producții selectate în competiția de gen. De asemenea, „O faptă bună”, de Andrei Gruzsniczki, și „Ramona”, de Andrei Crețulescu, sunt incluse în competiția pentru scurtmetraje.
Filmele incluse în secțiunea In Focus nu concurează pentru premiile festivalului, printre acestea aflându-se și „Aferim!”, de Radu Jude, și „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean.