Prima pagină » Cultură » BIO | Charles al III-lea, rege cu o moștenire grea și multe provocări – VIDEO

BIO | Charles al III-lea, rege cu o moștenire grea și multe provocări – VIDEO

După o viață petrecută în expectativă, prințul moștenitor Charles a devenit rege, după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie. 

La o vârstă la care multe persoane obișnuite ies la pensie, cel care este în prezent cunoscut drept regele Charles al III-lea urcă pe tronul Marii Britanii. La 73 de ani, el deține recordul ca moștenitorul ce a așteptat cel mai mult timp dintre predecesorii săi pentru a urca pe tron.

Figură complexă, sensibilă, câteodată ironizată, criticată și controversată, implicată în diverse probleme de mediu și sociale, regele Charles promite să fie un monarh destul de diferit de mama sa.

Ascensiunea sa pe tron s-a făcut joi, 8 septembrie, imediat după moartea reginei, în virtutea unei vechi maxime latine, “Rex nunquam moritur” (Regele nu moare niciodată).

În așteptarea momentului încoronării oficiale, ce va avea loc în săptămânile sau lunile următoare, iată tot ce trebuie să știi despre regele Charles al III-lea.

Charles, prinț moștenitor cu o personalitate unică

Prințul Charles s-a născut pe 14 noiembrie 1948, fiind fiul cel mare al prințesei Elisabeta și al prințului Philip, duci de Edinburgh. La naștere, care a avut loc la Palatul Buckingham din Londra, prințul a primit numele de Charles Philip Arthur George Windsor. 

La 3 ani și 3 luni, în februarie 1952, el a devenit moștenitorul coroanei Marii Britanii, atunci când prințesa Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, devenea regină, după moartea tatălui ei, George al VI-lea. 

Prințul Charles a fost educat la școlile Cheam și Gordonstoun, așa cum a făcut-o și tatăl său. După ce a obținut o diplomă de licență în arte, la Universitatea din Cambridge, Charles a servit în Royal Air Force și Royal Navy, în perioada 1971 – 1976. 

Căsătoriile cu Lady Diana Spencer și cu Camilla Parker-Bowles

În 1981, prințul s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, devenită apoi prințesa de Wales. Cei doi au avut doi fii, prințul William (născut în 1982),  acum prințul moștenitor al tronului, și prințul Harry, duce de Sussex (născut în 1984). 

În 1996, cuplul a divorțat, după ce atât prințul Charles, cât și prințesa Diana au fost implicați în relații extraconjugale foarte mediatizate. 

Lady Diana a murit în urma unui accident de mașină la Paris, în 1997, la vârsta de 36 de ani. 

În 2005, Charles s-a căsătorit cu partenera sa de viață de lungă durată, Camilla Parker-Bowles, o femeie divorțată, cu doi copii dintr-un mariaj anterior. 

A doua sa soție, Camilla, a devenit, joi, regină consoartă, potrivit dorinței exprimate de regina Elisabeta a II-a, în februarie. Titlurile acordate Camillei au rămas un subiect sensibil în rândul britanicilor. După ce s-a căsătorit cu prințul Charles, în 2005, Camilla a ales să nu ia titlul de prințesă de Wales, ci doar de ducesă de Cornwall, pentru că acesta fusese prea strâns asociat cu Lady Diana, pe care Charles a înșelat-o foarte mulți ani chiar cu ea. 

Rolul prințului moștenitor Charles de Wales de-a lungul timpului

De la primele sale angajamente oficiale, începând cu anii 1970, rolul prințului de Wales, titlu pe care l-a primit în calitate de moștenitor al tronului, a fost de „a o sprijini pe Majestatea Sa Regina, ca punct focal al mândriei naționale”.

În această calitate, a primit, în numele reginei, demnitari din Regatul Unit, a participat la cine de stat, a călătorit în o sută de țări, a acordat mii de decorații, a participat la inaugurări, a scris sau înregistrat numeroase mesaje de încurajare sau felicitări. 

În ultimii ani, și-a înlocuit din ce în ce mai des mama, a cărei sănătate s-a deteriorat treptat. În luna mai, Charles a rostit în locul acesteia, pentru prima dată, discursul tronului, moment care deschide în mod oficial o nouă sesiune a Parlamentului Marii Britanii. 

De asemenea, Charles și-a făcut cunoscute pasiunile de-a lungul timpului cât a avut rolul de prinț moștenitor: apărător al mediului, iubitor de medicină alternativă, pasionat de planificarea urbană durabilă și un grădinar inspirat, care vorbește cu arborii săi. El a pledat pentru conservarea clădirilor istorice și pentru importanța arhitecturii în societate.

Critic al arhitecturii moderniste, Charles a lucrat la crearea Poundbury, un oraș experimental nou bazat pe gusturile sale în domeniu. Din 2007, el și-a făcut un obicei din a-și publica „amprenta ecologică”. De asemenea, este autor sau coautor al mai multor cărți.

Prințul Charles a fost patron și președinte pentru peste 400 de organizații caritabile. Principala organizație caritabilă patronată de el este Prince’s Trust, care a ajutat peste un milion de tineri în dificultate, de la crearea sa, în 1976. 

Multimilionar prin naștere, se spune despre regele Charles că este cel mai muncitor dintre membrii familiei regale britanice. Potrivit celebritynetworth.com, regele Charles avea o avere de 100 de milioane de dolari înainte de a accede pe tron. În prezent, averea sa s-ar ridica la 400 de milioane de dolari.

Popularitatea și provocările regelui Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea îi succede unui monarh extrem de îndrăgit de supuși, unui simbol mondial, al continuității, rezistenței, datoriei, dar și al culturii pop absolute, regina Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie, la 96 de ani. Charles al III-lea este un rege deja în vârstă, deci domnia sa va fi mult mai scurtă decât cea a mamei sale. Vârsta și faptul că monarhia este deja o instituție cu un rol diminuat în lume sunt principalele sale provocări. 

Britanicii îl cunosc cel mai bine pentru căsătoria ratată cu prințesa Diana, care i-a afectat imaginea considerabil în anii 1990, dar și pentru a doua căsnicie, cu Camilla. 

Un aristocrat dandy care iubește costumele cu dungi, Charles al III-lea este mult mai puțin popular decât regina Elisabeta, cunoscută pentru devotamentul său pentru monarhie și supuși și neutralitatea politică absolută.

În luna mai, potrivit rezultatelor unui sondaj YouGov, el se bucura de o popularitate de 56%, cu mult în urma reginei Elisabeta a II-a (81%), a fiului său cel mare, prințul William (77%), a soției acestuia, ducesa Catherine, și a surorii sale, prințesa Anne. 

Câteva privilegii bizare pe care regele Charles al III-lea le moștenește de la mama sa

Elisabeta a II-a, care a domnit în Regatul Unit și Commonwealth (un grup postcolonial de 52 de țări și teritorii, care adună 2,4 miliarde de oameni) timp de 70 de ani, s-a bucurat de multe privilegii, iar acestea sunt moștenite, după moartea sa, de noul rege, Charles al III-lea. O parte dintre aceste privilegii sunt ușor bizare.

Regele poate călători în străinătate fără acte. El nu are nevoie de pașaport, pentru că acest tip de document este emis în numele său. În aceeași logică, nu are nevoie de permis de conducere. 

Mama lui Charles al III-lea, Elisabeta a II-a, își sărbătorea de două ori ziua de naștere: la data reală, pe 21 aprilie, în privat, dar și public, în a doua sâmbătă a lunii iunie. Tradiția marcată de ceremonia Trooping the Colour datează de pe vremea regelui George al II-lea, din 1748. Acesta era născut în noiembrie, dar, pentru că vremea este urâtă în acea lună, a decis să-și mute aniversarea odată cu parada care își are originea în pregătirile de război din trecut, când trupele britanice mărșăluiau prin fața monarhului.

Regele nu are doar supuși umani. De mai multe secole, monarhul britanic deține toate lebedele din Regatul Unit, dar și sturionii, delfinii și balene din apele ce înconjoară țara insulară. 

Regele este neutru politic, deci nu poate să voteze și nici să candideze pentru vreo funcție de acest tip.  Neutralitatea impusă ar putea fi o problemă pentru Charles.

„După cum probabil ați observat, din când în când, am avut tendința să mă lovesc cu capul de parapet și, în general, să mă las împușcat pentru a sublinia ceea ce a fost întotdeauna orbitor de evident pentru mine”, spunea prințul Charles într-un discurs, în ianuarie 2014, potrivit nbcnews.com.

Marea Britanie are o monarhie constituțională, care este foarte diferită de cea absolută, în care regele are putere politică totală, nedemocratică, așa cum se întâmplă în Arabia Saudită și în alte state din Golf.

Pe de altă parte, monarhul deschide sesiunile parlamentare și învestește premierul Marii Britanii, cu care are regulat întâlniri.

Foto: Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Regele Charles: Plângem trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Doliu în Marea Britanie / Înmormântarea ar urma să aibă loc peste 10 zile / Noul rege, Charles al III-lea, se va adresa națiunii / Programul complet al zilei de vineri

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și legătura specială cu România, pe care o consideră a doua sa casă

Cât de (ne)inspirat este numele regelui Charles al III-lea. Soarta dramatică a predecesorilor săi

10 lucruri pe care nu le știai despre Regina Elisabeta a II-a

Autor

Citește și