„Birdman” și „12 ani de copilărie/ Boyhood”, două dintre peliculele considerate favorite în cursa pentru trofeele Oscar 2015, au fost nominalizate, luni, alături de o serie de producții independente, la premiile acordate de Sindicatul producătorilor americani, transmite Reuters.
Printre cele zece pelicule nominalizate la premiile Sindicatului producătorilor americani (Producers Guild Awards, PGA) se află și drama „Prădător de noapte/ Nightcrawler”, dar și povestea obsesiei unui toboșar prezentată în „Whiplash”, ambele filme independente având mari șanse la trofeele Oscar de anul acesta.
Două producții notabile nu au intrat pe lista nominalizărilor PGA, cel de-al doilea film regizat de Angelina Jolie, „De neînvins/ Unbroken”, respectiv drama despre drepturile civile „Selma”.
Portretul unui erou al războiului din Irak, pelicula „American Sniper” regizată de Clint Eastwood, și producțiile biografice britanice „The Imitation Game. Jocul Codurilor” și „The Theory of Everything” au fost de asemenea nominalizate la premiile Sindicatului producătorilor americani.
Totodată, pe lista nominalizărilor se află thrillerul „Fata dispărută/ Gone Girl”, regizat de David Fincher, drama „Foxcatcher”, realizată de Bennett Miller, și comedia „The Grand Budapest Hotel”, regizată de Wes Anderson.
„Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței/ Birdman”, regizat de Alejandro González Iñárritu, și „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, sunt peliculele considerate a avea cele mai multe șanse de a câștiga premii importante în sezonul care începe duminică, cu gala Globul de Aur.
La categoria filme de animație, Sindicatul producătorilor americani a nominalizat producțiile „Cei 6 super eroi/ Big Hero 6”, „Cum să îți dresezi dragonul 2/ How to Train Your Dragon 2”, „Mare aventură LEGO/ LEGO Movie”, „The Book of Life” și „Boxtroli/ The Boxtrolls”.
Mulți dintre cei aproximativ 6.700 de membri ai Sindicatului producătorilor americani fac parte și din Academia de film americană, organizația care acordă premiile Oscar, iar preferințele lor reprezintă un indicator viabil în cursa pentru obținerea acestor statuete.
Astfel, peste 75% din peliculele nominalizate în anii trecuți de PGA au fost nominalizate ulterior și la premiile Oscar, iar 17 din ultimii 23 de învingători la trofeele PGA au primit în anii respectivi Oscarul pentru cel mai bun film al anului, așa cum s-a întâmplat și în 2014, când lungmetrajul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen, a fost recompensat de ambele asociații. La fel s-a întâmplat în 2013 („Argo”), în 2012 („The Artist”), 2011 („Discursul regelui/ The King’s Speech”), 2010 („The Hurt Locker”), 2009 („Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire”) și 2008 („Nu există țară pentru bătrâni/ No Country for Old Men”).
Premiile PGA vor fi decernate pe 24 ianuarie, iar gala Oscar va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles.