Prima pagină » Cultură » Caravana Creștină. Concert de muzică BIZANTINĂ la Constanța: „O oportunitate de a conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual”

Caravana Creștină. Concert de muzică BIZANTINĂ la Constanța: „O oportunitate de a conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual”

Caravana Creștină. Concert de muzică BIZANTINĂ la Constanța: „O oportunitate de a conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual”

Cu o tradiție vie de mai bine de 1000 de ani, muzica bizantină este o rugăciune care are o lucrare minunată, aceea de de ai face pe cei care o ascultă să trăiască o pregustare a raiului pe pământ. În această toamnă, muzica bizantină aprinde inima românilor creștin ortodocși, iar Caravana Creștină ajunge la Constanța, în data de 5 noiembrie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Caravana Creștină” este un turneu național dedicat promovării muzicii bizantine în întreaga Românie. Acest turneu va avea loc între octombrie și noiembrie 2024 și va vizita opt orașe importante: București, Ploiești, Brașov, Arad, Constanța, Craiova și Drobeta-Turnu Severin.

Cântarea bizantină, inclusă pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO

Fie că o numim muzică bizantină, muzică psaltică sau muzică bisericească ortodoxă, aceasta este întâlnită uniform pe întreg spatiul geografic ortodox din Constantinopol în Balcani, Orientul mijlociu, Africa și pe alocuri în spațiul rusesc.

Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa, în anul 2019, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

În Biserica Ortodoxă actuală, mai multe biserici folosesc cântarea bizantină ca prima tradiţie liturgică, printre acestea fiind cele din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, România, Serbia, Grecia şi Cipru.”

Este cu adevărat remarcabil și demn de laudă faptul că oameni laici, precum Mina Cristiana, dedică timp și efort pentru a explora și a prezenta această formă de artă sacrală. Prin asemenea inițiative, muzica bizantină, o comoară a patrimoniului cultural și spiritual, este adusă mai aproape de inimile și conștiințele oamenilor contemporani.

Protopsaltul Patriarhiei Române, Arhiadiacon Mihail Bucă, Dirijorul Corului psaltic al Catedralei Patriarhale Române, Tronos

“Caravana Creștină” este mai mult decât un turneu muzical—este o oportunitate de a inspira, educa și conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual. Este o campanie de promovare a muzicii bizantine cu scopul de a strânge fonduri pentru producția filmului  „Sounds of Byzantium”.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și