„Cazul Țundrea”, un documentar cu ADN de thriller polițist: „Ce am adăugat este un dram de speranță și o morală clară”

Publicat: 25 06. 2024, 14:36

Realizat în cadrul proiectului Apropo de Poveste, spectacolul „Cazul Țundrea” propune spectatorilor Teatrului „Apropo” o piesă de tip true crime, construită în stilul unei investigații judiciare care jonglează cu percepțiile dintre adevăr/minciună și realitate/ficțiune.

Criminalul care a ucis cu sânge rece o fetiță de 14 ani este în libertate. Anchetatorii caută să elucideze misterul din spatele acestui eveniment tragic, interogând tot felul de suspecți.

Cine este ucigașul? De ce a comis crima? Care sunt dovezile? Un incident izolat se transformă într-o dramă națională. Poate justiția din România să rezolve cazul?

Șocant, tragic și tulburător, „Cazul Țundrea” este un spectacol ce propune reconstituirea celui mai controversat caz judiciar al României postdecembriste.

Folosind imagini de arhivă, stenograme, documente oficiale și dialoguri imaginate pe baza mărturiilor celor implicați, echipa artistică investighează live ancheta petrecută între anii 1992 și 2004.

Spectacolul „Cazul Țundrea” propune spectatorilor o piesă de tip true crime

„Considerăm că povestea cazului nostru merită readusă în atenția publică”

Echipa care a colaborat pentru punerea în scenă a acestei piese de teatru de tip true crime a precizat că este vorba despre o poveste care trebuie adusă în atenția publicului.

În raport cu felul în care justiția din România gestionează tragediile prezentului, considerăm că povestea cazului nostru merită readusă în atenția publică, ca fiind o dovadă clară de corupție și abuz a sistemului juridic românesc. Oamenii simpli sunt ignorați de un sistem în care domină influența și nepăsarea.

Am fost îngroziți de realitatea crudă în care trăim și pe care o acceptăm orbește. Această poveste cumplită scoate la iveală o întreagă istorie a decadenței morale, a abuzului în serviciu și a nedreptății.

Am construit un spectacol la fel de crud, la fel de rece ca modul în care s-a desfășurat ancheta cazului. Ce am adăugat este un dram de speranță și o morală clară, pe care autoritățile nu au tras-o în mod public, dar pe care noi, cetățenii, o putem vedea”, au transmis reprezentanții echipei care a lucrat la punerea în scenă a acestei piese.

  • Distribuție: Ana Monica Vîlcu, Șerban Melnic și Cosmin Gaspar
  • Regie colectivă
  • Asistență regie: Radu Popescu
  • Dramaturgie: Șerban Melnic și Cosmin Gaspar
  • Scenografie: Nairam. Marian Văsii
  • Sound design: Alexandru Barbu
  • Proiecții: Irinel Banu
  • Afiș: Diana Butnaru

Citește și:

Iubirea pătimașă dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși, o legendă. Cu cine a avut artista o adevărată poveste de dragoste

Emil Cioran, gânditorul care ne-a învățat să privim în ABISURILE SUFLETULUI uman, o viață închinată filosofiei

Premieră la Opera Națională București | „La Clemenza di Tito”, MAGIA operei lui Mozart și o viziune regizorală revoluționară

Emaa, singura artistă din România care a cântat în deschiderea trupei Coldplay: „A fost o lecție de profesionalism din foarte multe puncte de vedere”

POVESTEA băiatului născut la o zi distanță de ziua lui Mozart. La 13 ani, Camil scrie partituri pentru o întreagă orchestră și compune două simfonii