Cea mai misterioasă mumie din lume a fost scanată cu raze X. Ce detalii uluitoare au aflat oamenii de știință

Publicat: 06 08. 2024, 23:53
Sursa Foto: Shutterstock

Piramidele, faraonii și artefactele din Egiptul Antic încântă imaginația, reaprinzând flacăra unei civilizații din trecutul îndepărtat la fiecare fiecare generație.

Civilizația egipteană este cunoscută pentru unicitatea sa, inclusiv pentru mumii.  Experții folosesc cele mai noi tehnici pentru a dezvălui secretele ascunse în descoperirile făcute cu zeci de ani în urmă.

Sursa Foto: Facebook, Sahar Saleem

Disecție digitală la „mumia țipătoare”

Au făcut o „disecție digitală” unei mumii neobișnuite ce a fost găsită în 1935, lângă Luxor, și a inspirat franciza de filme „Mumia”.  Este vorba despre „femeia care țipă”. Gura ei căscată după moarte sugerează că ar fi avut parte de o moarte violentă.  Pare să fi fost închisă pentru veșnicie într-un țipăt agonizant.

Ce i-ar fi putut cauza această expresie facială tulburătoare? Cu scopul de a rezolva misterul, Sahar Saleem, profesor de radiologie la Spitalul Kasr Al Ainy de la Universitatea Cairo, a folosit cele mai noi tehnologii de scanare pentru a dezvălui detalii despre starea de sănătate și mumificarea femeii.

Potrivit datelor colectate, femeia avea 48 de ani când a murit și, în mod curios, organele ei erau încă în corp, contrar ritualurilor funerare tipice, a descoperit Saleem. A fost unsă cu rășină și tămâie.  Deși Saleem nu a putut determina cauza exactă a morții, informațiile pe care le-a adunat au condus la o ipoteză înfiorătoare .

Egipteanca ar fi murit în agonie?

Femeia ar fi murit în agonie și ar fi ușor să sugerăm că a fost îngropată de vie într-un sicriu de lemn pentru că ar fi comis o infracține sau un act de sacrilegiu. A fost descoperită sub mormântul lui Senmut, un arhitect important în timpul domniei femeii faraon Hatshepsut (1507–1458 î.Hr.).

Au fost găsite asupra ei doar două inele de argint și aur în formă de scarabei. Femeia avea o înălțime de 1,55 metri și purta o perucă neagră din fibre de palmier împletite.

„Deși nu a fost înregistrat niciun nume sau vreo inscripție, ea era probabil un membru apropiat al familiei”, a spus dr. Sahar Saleem, profesor de radiologie la Universitatea Cairo.

Unii cercetători sunt sceptici

Arheologii nu cred că ar fi vorba de o poveste demnă de filmul „Mumia”, ci mai degrabă gura deschisă a femeii s-a datorat îmbălsămitorilor neglijenți. Salima Ikram, profesor universitar distins la Universitatea Americană din Cairo, nu a fost convinsă de propunerea echipei.

„Nu cred că acest spasm ar fi fost ceva pe care îmbălsămatorul ar fi încercat să-l păstreze pentru eternitate. Astfel, cred că  expresia este de la altceva”, a spus ea, adăugând că procesul de uscare în timpul mumificării durează 40 de zile.

„Cu siguranță ar fi putut să-i rearanjeze trăsăturile faciale în acel timp ”, a spus Ikram.Dr. Stuart Hamilton , un patolog legal înregistrat la Ministerul de Interne.

Mai sunt și alte mumii cu guri „căscate”?

Saleem și colegii săi au studiat anterior cadavrul prințului Pentawere, fiul faraonului Ramses al III-lea (a domnit între 1186–1155 î.Hr.) care a fost implicat într-un complot pentru a-și ucide tatăl

„Trupul lui Pentawere abia a fost îmbălsămat, ceea ce poate indica faptul că îmbălsămatorii au neglijat să-i țină gura închisă probabil ca o pedeapsă, făcându-l să țipe pentru veșnicie”, a spus Saleem.

Rămășițele prințesei Meritamun, despre care se crede că este sora regelui Ahmose, care a domnit între 1550 și 1525 î.Hr. , are și ea o astfel de expresie. Saleem și colegii lor spun că munca lor anterioară sugerează că Meritamun a murit dintr-un atac de cord brusc.

„Gura deschisă larg a fost probabil cauzată de căderea postmortem a maxilarului după o contracție musculară – rigor mortis – care a împiedicat îmbălsămatorii să-și închidă gura”, a spus Saleem, potrivit The Guardian.

Citește și: 

Ce au DESCOPERIT arheologii egipteni, într-un oraș de pe coasta Mediteranei. Au fost deschise peste 60 de morminte, vechi de 2.600 de ani

Noua teorie îndrăzneață care ne arată cum au fost construite PIRAMIDELE egiptene cu ajutorul unui „lift hidraulic”

Arheologii au aflat de ce PIRAMIDELE egiptene au fost construite mai ușor acum 4.700 ani