Cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, „MMXX”, va putea fi văzut, în premieră, în cinematografele din România din 10 noiembrie. Apreciat de curând de cei de la ICS – International Cinéphile Society ca fiind „derutant, captivant, distractiv și minunat jucat”, filmul a avut premiera mondială în cadrul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian și are deja un traseu festivalier impresionant, cu selecții oficiale la Zurich, Varșovia, Cottbus, Rio de Janeiro, Montreal, Salonic, Lisabona, Trieste, Vilnius și Goa.
„MMXX este modul în care Cristi Puiu vorbește despre pandemie, dar cu atât mai mult despre fragilitatea trăirii și încercarea disperată de a găsi o legătură cu lumea înconjurătoare. O lucrare care mărturisește, dacă mai era nevoie, rolul central pe care cinematografia lui Puiu îl ocupă în producția europeană contemporană.” – Quinlan.it
Cu binecunoscutul umor de situație în stilul Cristi Puiu dar și multă candoare, filmul MMXX (anul 2020 în cifre romane) „ne cufundă direct în viața personajelor sale, refuzând indicii convenabile și lăsându-ne să navigăm singuri în labirintul său încărcat adesea cu înțelesuri evazive” (Screen International) și ne prezintă patru scurte momente în timp care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei.
Oana Pfifer, o tânără terapeută, vizibil distrasă din motive necunoscute, se strecoară puțin câte puțin în plasa chestionarului pe care cliena sa ar trebui să îl completeze.
Mihai Dumitru, fratele ei mai mic, îngrijorat de pregătirile pentru aniversarea sa și fără să-și dea seama cât de nepotrivite sunt pretențiile sale, se trezește prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce.
Septimiu Pfifer, soțul Oanei, îngrijorat de starea de sănătate în legătură cu o posibilă contaminare cu SARS COV 2, ascultă o poveste stranie în care a fost prins colegul său de la ambulanță în urmă cu mult timp, în așteptarea următorului apel de urgență.
Narcis Pătrănescu, inspector la brigada de crimă organizată, tulburat de moartea recentă a unuia dintre colegii săi, se trezește prins într-o poveste întunecată în timp ce interoga o tânără.
„Încă o dată, personajele lui Puiu se pierd într-un habitat irespirabil în care corupția, criminalitatea, lipsa de comunicare și simplul dispreț cuceresc totul. Ecranul se solidifică în fața ochilor privitorului, iar senzația de goliciune cucerește totul: narațiunea dispare și devine o simplă anecdotă.” scriau cei de la El Mundo.
Alături de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Dan Bordeianu, din distribuție fac parte: Bianca Cuculici, Otilia Panainte, Laur Bondarenco, Florin Țibre, Igor Babiac, Adelaida Perjoiu, Aurelian Chioveanu, Marin Cumatrenco, Roxana Ogrendil, Adelina Ioana Toma.
CITEȘTE Și: „Crima este a mea”, o fabuloasă comedie semnată de François Ozon, din 6 octombrie în cinematografe
„Tigru”, scris și regizat de Andrei Tănase, din 29 septembrie în cinematografe