Prima pagină » Cultură » Chad Gracia, regizorul premiat la Festivalul Sundance pentru „The Russian Woodpecker”, vine la CINEPOLITICA

Chad Gracia, regizorul premiat la Festivalul Sundance pentru „The Russian Woodpecker”, vine la CINEPOLITICA

Regizorul american Chad Gracia va fi prezent la proiecția filmului său, „The Russian Woodpecker", din cadrul Festivalului CINEPOLITICA.

Regizorul american Chad Gracia, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului pentru documentar la Festivalul de la Sundance 2015, în secțiunea World Cinema, este invitat la CINEPOLITICA. Cineastul va fi prezent miercuri, 29 aprilie, la prezentarea filmului său, „The Russian Woodpecker”, de la 16.30, la Cinema Studio. La finele proiecției, acesta va răspunde întrebărilor publicului.

Primit cu entuziasm de critica internațională, „The Russian Woodpecker” merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean, Fedor Alexandrovici, care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

„E povestea unuia dintre cei mai fascinanți oameni pe care i-am întâlnit în viața mea”, spune Gracia. În timpul filmărilor în Ucraina, cameramanul Artem Rîzhikov a fost ținta unui lunetist.

Pasionat de literatura slavă, Chad Gracia a studiat limba rusă și a fost fondatorul proiectului „Inverse Theater” și director de dezvoltare la New Globe Theater din New York. Timp de câțiva ani, a produs ActorTips.com, un amplu proiect online dedicat actorilor în formare din lumea întreagă. Este, de asemenea, co-autorul piesei „Gilgamesh”, alături de câștigătorul Premiului Pulitzer, Yusef Komunyakaa, și deține o companie financiară axată pe Orientul Mijlociu, „The Gracia Group”.

Incursiunile marca VICE în Rusia și Ucraina – documentarele de scurtmetraj „Potretul unui oligarh rus”, „Ruleta rusească: invazia Ucrainei”, „Armata fantomă a Rusiei” – vor fi proiectate miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din București. Ulterior va avea loc și o dezbatere la care vor lua parte jurnaliștii Cătălin Gomboș, fost corespondent de război în Irak și în Afghanistan, Octavian Coman și Ovidiu Ohanesian,  alături de Ioana Moldoveanu, redactor-șef Vice România.

În aceeași zi, de la 18.30, la Cinema Studio, spectatorii pot viziona, în premieră, „The State-Mafia Pact”, regizat de Sabina Guzzanti, un subiect extrem de fierbinte: pactul dintre stat și grupurile mafiote în Italia.

De la 20.30, va rula un alt film din competiția CINEPOLITICA, „Labyrinth of Lies”, bazat pe investigația reală a unui procuror, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta descoperă că instituții guvernamentale mari sunt implicate într-o conspirație care urmărește mușamalizarea crimelor nazismului.

La ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat „Timbuktu”, în regia lui Abderrahmane Sissako, o producție tulburătoare despre ascensiunea islamiștilor și cruzimea demersului lor. Pelicula a câștigat două premii la Cannes, zece trofee César și a fost nominalizat la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

„Le Temps des Aveux”/„Vremea spovedaniei”, regizat de Régis Wargnier, inspirat de cartea autobiografică a antropologului francez François Bizot, capturat de khmeri roșii în 1971, poate fi vizionat de la ora 18.00.

În ultima zi de Cinepolitica, pe 30 aprilie, de la 18.00,  la cinema Elvire Popesco, Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizației de a opri impactele negative de mediu ale investițiilor financiare europene în țări în curs de dezvoltare. În program – o expoziție foto, proiecții în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina și Tunisia despre bătălia unor comunități locale cu giganți energetici și dezbatere interactivă cu invitați din sectorul cooperării pentru dezvoltare și protecția mediului din România.

Festivalul Internațional de Film CINEPOLITCA se închide pe 30 aprilie, la 20.00, la Cinema Studio, cu un proiect unic: „Words with Gods”/ „Vorbind cu zeii”, un film-antologie în care Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Álex de la Iglesia vorbesc despre oameni și relația lor cu Dumnezeu, în 9 scurtmetraje.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica se desfășoară la București în perioada 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Organizat de Asociația Cultură și Imagine,evenimentul este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte), și este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Mai multe detalii despre Cinepolitica, precum și programul complet al festivalului sunt disponibile aici.

Citește și