Competiția Festivalului Cinepolitica se deschide luni, cu proiecția filmului „NN”/”Morți fără nume”, regizat de Héctor Galvez
This browser does not support the video element.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a câteva sute de invitați și spectatori.
Thriller-ul „13 Minutes”/„Elser”, regizat de Oliver Hirschbiegel, a dat startul proiecțiilor de pe agenda evenimentului, ce vor avea loc la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, până pe 30 aprilie.
Competiția Cinepolitica începe luni, 27 aprilie, de la ora 18:30, la Cinema Studio, cu „NN”/„Morți fără nume”, de Héctor Galvez, o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii”80 și ”90.
De asemenea, de la ora 20.30, va rula filmul „Pionieri eroi”/„Pioneer Heroes”, de Natalia Kudriashova, un film despre o generație pierdută – pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.
Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.
Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pământeni” lansează campania de strângere de fonduri pentru răniți, „Pământeni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde atât prezentarea unei serii de filme documentare de scurtmetraj din seria „#Babylon”13 – Cinema of Civil Protest”, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deținut ilegal pe teritoriul Rusiei, „Nadia noastră”, precum și mai multe dezbateri la care vor participa invitați de marcă.
În cea de-a treia zi de festival, marți, 28 aprilie, scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine în fața publicului Cinepolitica cu al treilea episod al conferinței sale despre propagandă și manipulare în cinema. Evenimentul va avea loc la Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:30, iar accesul va fi liber.
Cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua marți, de la ora 18:30, la Cinema Studio, unde va fi proiectat „In the Crosswind”/„În bătaia vântului”, de Martti Helde, un film alb-negru ce urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei sale, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1942.
„The Guide”/„Ghidul”, în regia lui Oles Sanin, va rula, în același loc, însă de la ora 20:30. Producția, care a fost propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”, spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul. Acțiunea este plasată în 1930, în timpul campaniei de înfometare și epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni.
Documentarele de scurtmetraj marca VICE, ce aduc dezvăluiri din Rusia de azi – „Potretul unui oligarh rus”, „Ruleta rusească: invazia Ucrainei”, „Armata fantomă a Rusiei”, „Arestarea lui Simon Ostrovski”, – vor fi prezentate la Cinema Elvira Popescu, marți, 28 aprilie, de la ora 17:00. Pe marginea lor vor fi lansate și unele dezbateri, miercuri, 29 aprilie, de la ora 18.30, în Frontline Club din București.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica se desfășoară la București în perioada 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Organizat de Asociația Cultură și Imagine,evenimentul este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte), și este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).
Mai multe detalii despre Cinepolitica, precum și programul complet al festivalului sunt disponibile aici.