Prima pagină » Cultură » Condimentele bogate în antioxidanți care sunt sănătoase pentru inimă

Condimentele bogate în antioxidanți care sunt sănătoase pentru inimă

Condimentele bogate în antioxidanți care sunt sănătoase pentru inimă
Ardei roșu. Sursa Foto: shutterstock

Condimentele au schimbat cursul istoriei încă din zorii antichității. Au fost stabilite rute comerciale cu India, Indonezia și Sri Lanka încă din anul 1500 î.Hr.

S-a creat o rețea comercială care s-a extins până în Africa și Peninsula Arabă, prin cunoscutul „Drum al Mătăsii”.

Scurt istoric al comerțului cu condimente

Piper negru. Sursa Foto: shutterstockPiper negru. Sursa Foto: shutterstock

Pentru arabi, fenicieni și indieni, cele mai prețioase bunuri nu erau doar aurul, mătasea și pietrele prețioase, ci și mirodeniile.

În timpul Imperiului Roman, cartea de bucate romană „Apicius”menționează cum grecii cumpărau saci mari cu piper negru din India. După prăbușirea Imperiului Roman și expansiunea Islamului, cererea de ghimbir, cuișoare, scorțișoară și nucșoară a crescut. Republicile maritime, precum Veneția și Genova, dețineau monopolul asupra comerțului european cu Orientul,  importau mirodenii din India pentru a le folosi în vestita bucătărie italiană. După căderea Constantinopolului din 1453, turcii le-au interzis europenilor să mai facă comerț cu mirodenii din Orient.

În perioada marilor descoperiri geografice, Vasco da Gama a navigat în jurul Africii și a traversat Oceanul Indian pentru a deschide o nouă rută pentru comerțul cu condimente din India, ceea ce a dus la ascensiunea Imperiului Portughez. Ulterior, Imperiul Spaniol a controlat cea mai vastă rețea comercială de pe planetă. A importat condimente din Filipine și din Mexic, aducând ardeiul iute în Europa.

Cele mai „picante” țări

Taco Bell cu guacamole. Sursa Foto: shutterstock

Taco Bell cu guacamole. Sursa Foto: shutterstock

Populația care adoră să consume cele mai picante preparate este cea din Senegal, unde se prepară tocane cu fasole, ardei iute și pește. Multe preparate din Senegal conțin „nokoss”, o pastă de ardei picant și sos iute „kaani”.  Bucătăria maghiară a fost descrisă ca fiind cea mai condimentată bucătărie din Europa. Ungurii adoră să mănânce cu boia de ardei.

Bucătăria mexicană este bogată în taco, tamale și tortilla cu sos „salsa”.  În Trinidad și Tobago este popular sosul de ardei îmbogățit cu muștar.  În Nigeria, aproape toate preparatele au piper, în special  frigăruile cu carne.

În Thailanda, este apreciat echilibrul aromelor dulce, acru, amar, sărat și picant. dar populația locală adoră preparatele cu curry, în timp ce în Sri Lanka sunt preparate cu ardei iute, uscat și măcinat, combinat cu boabe de piper și curry de crab Jaffna roșu.

Condimentele care sunt sănătoase pentru inimă

Potrivit dr. Nieca Goldberg, director medical din New York City și profesor la Grossman School of Medicine, adăugarea de condimente este o modalitate excelentă de a îmbunătăți gustul alimentelor, fără a adăuga sare sau zahăr.

„Sarea poate crește tensiunea arterială. Zahărul duce la creșterea în greutate”, declară medicul. Iată câteva condimente alternative, care pot fi mai sănătoase pentru inimă.

Scorțișoara – aromată și dulce, este un ingredient esențial pentru bucătărie. Este ideală pentru plăcinta cu dovleac sau bolul cu fulgi de ovăz.  Chimenul are un gust grozav pentru a condimenta preparatele mexicane, precum fasolea și guacamole. Ghimbirul, cu gust înțepător și piperat, aduce aromă preparatelor sărate și dulci, dar și băuturilor, precum berea și ceaiul.  În cele din urmă, boia, provenită din ardei roșii măcinați, este plăcută la gust când este presărată pe fasole, orez, pește, ouă, tofu și hummus. Medicii o recomandă pentru că este un condiment sănătos pentru inimă datorită conțintului său bogat de vitamina A, potrivit HuffPost.

 

Citește și:„ALTCEVA cu Adrian Artene” | Ioan Prisecaru, despre condimentele care ne purifică. „Este fabulos”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și