Planul inițial a fost aprobat de guvernul conservator al lui Rishi Sunak în iulie 2023 și prevedea construcția unui tunel rutier în proximitatea sitului Stonehenge, cu scopul de a fluidiza traficul de pe autostrada A303, una dintre cele mai aglomerate din Regat. În final, proiectul nu se va mai realiza, din cauza riscurilor pe care le posedă deteriorarea sitului aflat în patrimoniul mondial UNESCO.
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a salutat miercuri decizia noului guvern britanic de a renunța la realizarea pasajului rutier, care avea să treacă pe sub Stonehenge, un monument preistoric protejat încă din 1986, notează Le Journal de Montreal.
„UNESCO salută decizia guvernului condus de Keir Starmer. Anularea proiectului rutier care urma să treacă pe sub Stonehenge a fost o hotărâre justă, care va permite conservarea unui loc milenar al civilizației umane. Organizația va sprijini guvernul britanic în găsirea unei soluții de infrastructură viabile, care să nu afecteze monumentele protejate”, a declarat directorul UNESCO, Audrey Azoulay.
Realizarea tunelului rutier ar fi costat Regatul Unit între două și trei miliarde de euro. În schimb, banii vor fi redistribuiți acum către alte proiecte de infrastructură.
Construit în mai multe etape acum 5000 de ani, Stonehenge este unul dintre cele mai importante monumente preistorice din lume, datorită structurii arhitectonice sofisticate.