Prima pagină » Cultură » Creatorul „Game of Thrones” împreună cu alți 16 autori dau în judecată OpenAI, creatorul ChatGPT, pentru încălcarea drepturilor de autor

Creatorul „Game of Thrones” împreună cu alți 16 autori dau în judecată OpenAI, creatorul ChatGPT, pentru încălcarea drepturilor de autor

Creatorul „Game of Thrones” împreună cu alți 16 autori dau în judecată OpenAI, creatorul ChatGPT, pentru încălcarea drepturilor de autor

John Grisham, Jodi Picoult și George R.R. Martin se numără printre cei 17 autori care dau în judecată OpenAI pentru „furt sistematic la scară largă”, cel mai recent dintr-un val de acțiuni legale ale scriitorilor îngrijorați de faptul că programele de inteligență artificială folosesc lucrările protejate de drepturi de autor fără permisiune, scrie apnews.com.

În plângerea depusă marţi la Tribunalul Federal din New York, reclamanţii i-au reproşat companiei californiene că s-a folosit fără permisiune de cărţile lor pentru a-şi antrena modelul de învăţare a limbajului, o tehnologie cu inteligenţă artificială (AI) aflată la baza ChatGPT, un software capabil să creeze tot felul de texte în urma unei simple cereri formulate într-un limbaj curent.

„În centrul acestor algoritmi se află furtul sistematic practicat la scară largă”, au declarat avocaţii reclamanţilor. Printre autorii acestei acţiuni judiciare în nume colectiv se află Authors Guild (o organizaţie care reprezintă interesele autorilor) şi mai mulţi scriitori. Numeroase alte plângeri au fost depuse de artişti, organizaţii şi programatori împotriva OpenAI şi a concurenţilor acestui start-up.

Modelele de învăţare a limbajului „pun în pericol capacitatea autorilor de ficţiune de a-şi câştiga existenţa, în măsura în care ele permit oricărei persoane să genereze automat şi gratuit (sau la preţuri foarte mici) texte pentru care altfel ar trebui să îi plătească pe scriitori”, au argumentat avocaţii în plângerea depusă marţi.

Ei au susţinut, de asemenea, că programele informatice de inteligenţă artificială generativă pot să producă și conţinuturi derivate, care imită stilul scriitorilor. „Într-o manieră nedreaptă şi perversă, copierea intenţionată a muncii reclamanţilor transformă operele lor în motoare ale propriei distrugeri”, se afirmă în aceeaşi plângere.

Authors Guild şi scriitorii au cerut interzicerea utilizării cărţilor protejate prin drepturi de autor pentru a antrena modele de limbaj „fără o autorizaţie expresă”, solicitând și plata unor despăgubiri.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Inteligență artificială în loc de funcționari publici. Ce spun specialiștii: „Trebuie să își pună probleme de privacy și de data protection”

ChatGPT concurează cu SUCCES medicii. Chatbotul a diagnosticat corect un copil de 7 ani, după ce 17 medici au dat greș

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și