Intrat în ultimul act al Festivalului Internațional de Film de la Madrid, cu trei nominalizări, pelicula „Cel ales” a adus realizatorului său, Cristian Comeagă, premiul pentru cel mai bun regizor al unui film străin (turnat în altă limbă decât engleza), trofeul fiind decernat în cadrul ceremoniei care a avut loc în saloanele hotelului NH Principe di Vergara din capitala Spaniei.
„Cel ales” a mai fost nominalizat la categoriile „cel mai bun film străin” și „cel mai bun montaj”, realizat de editorul Mihai Codleanu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Festivalul de la Madrid, din a cărui conducere fac parte directori ai unor companii ca Warner Brothers, ITV Global Entertainment și Thames Television, este organizat și se desfășoară după modelul premiilor Oscar și al Globurilor de Aur, iar la recent încheiata ediție au fost înscrise producții din peste 50 de țări.
Acesta este al șaptelea premiu obținut în acest an de „Cel ales”, după cele de la Los Angeles – pentru cel mai bun film străin, cel mai bun regizor al unui film străin, cea mai bună imagine și cea mai bună muzică, cel de la Vancouver – premiul Rising Star și cel de la International Independent Film Awards Encino, California – premiul de platină pentru cel mai bun film de ficțiune.
O producție Domino Film, „Cel ales” este scris, produs și regizat de Cristian Comeagă și îi are în rolurile principale pe Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi și Nicodim Ungureanu, și distribuit de InterComFilm Distribution.
Regizorul, scenaristul și producătorul Cristian Comeagă își descrie filmul ca fiind „o istorisire mărturisită, un discurs subiectiv”. „Nicio întâmplare, loc sau personaj nu spune despre mine, dar toate la un loc mă povestesc pe de-a-ntregul. De aceea, de data asta, mi-e și ușor și greu să pledez”, a mai spus acesta.
Pe la începutul anilor ’80, pe când era încă elev, domnul X a fost ajutat să fugă din țară tocmai de cei care erau puși să-l țină în ea cu orice preț. Ani mai târziu, ei i-au cerut un favor, la schimb: o crimă. S-a împotrivit întâi, apoi s-a conformat, dar ezitarea l-a costat scump: l-au declarat mort, în timp ce el a trebuit să părăsească țara de adopție, renunțând la identitate, la familie, la toată viața sa. Credea că a pierdut totul, dar a descoperit recent că mai are încă mult de pierdut.
Domino Film este compania care s-a ocupat de trei dintre filmele lui Nae Caranfil – „Asfalt tango”, „Filantropica” și „Restul e tăcere” -, dar și de comediile „Tache” și „La bani, la cap, la oase”.