Institutul de Film din Doha a dezvăluit programul Festivalului Qumra, un eveniment inițiat pentru încurajarea realizatorilor de film care se află la prima sau a doua peliculă din cariera lor. Evenimentul beneficiază de o abordare inovatoare, combinând ateliere de filme cu elementele unui festival.
În centrul festivalului se vor afla masterclass-urile dedicate tinerilor realizatori de film, acestea urmând să fie susținute de unii dintre cei mai importanți cineaști din lume.
„Rezervați” pentru „Qumra Masters” sunt deja Abderrahmane Sissako, care a realizat „Timbuktu”, câștigătorul premiului Palme d’Or Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru lungmetrajul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regizorul Danis Tanovic, distins cu premiul Oscar, și multipremiata actriță iraniană Leila Hatami, care a jucat în lungmetrajul „A Separation”.
Prima ediție a Festivalului Qumra se va desfășura între 6 și 11 martie 2015, la Doha, la eveniment urmând să participe peste 60 de persoane din industria cinematografică.
„Vrem să fim siguri că aducem cei mai potriviți oameni care să îi ajute să progreseze, indiferent dacă sunt finanțatori, agenți de vânzări, consultanți scenariști, orice este nevoie pentru aceste proiecte”, a declarat Fatma Al Remaihi, CEO al Institutului de Film din Doha.
Partea de festival a Qumra va consta în proiecții cinematografice selectate în mare parte de membrii Qumra Masters. Totodată, fiecare film va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participarea publicului, intrarea la evenimente fiind liberă.
Primele planuri pentru organizarea Qumra au fost anunțate în mai 2013, după ce Institutul de Film din Doha a încheiat colaborarea cu Festivalul Tribeca (New York), renunțând la Doha-Tribeca Festival.
Qumra este condus de o echipă a Institutului de Film din Doha, dar lucrează îndeaproape cu Festivalul de Film de la Sarajevo.
Se consideră că termenul arab „qumra” ar sta la baza cuvântului „cameră”. Acesta a fost folosit de omul de știință, matematicianul și astronomul Alhazen, a cărui cercetare în domeniul opticii a pus bazele principiilor camerei obscure.
Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu a câștigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a țării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secțiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obținut de Mungiu, și premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actrițelor Cristina Flutur și Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.