La ediția din acest an a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură (19 – 23 noiembrie), Nicolae Manolescu a lansat o nouă versiune, mult comprimată și substanțial reformulată, a „Istoriei critice a literaturii române” (2008), de această dată ca „Istorie a literaturii române pe înțelesul celor care citesc” (2014), ambele publicate la editura Paralela 45.
Cu această ocazie, criticul literar revine la Cafeneaua critică, la fel ca în urmă cu șase ani, când, în prima ediție a noii serii a Cafenelei critice, reluată după peste un deceniu de la prima serie, a fost prezentată și discutată în avanpremieră „Istoria critică a literaturii române”, se arată în comunicatul citat.
Seara va marca și o dublă aniversare: pe 27 noiembrie, Nicolae Manolescu împlinește 75 de ani, iar editura Paralela 45 face 20 de ani de la înființare.
Alături de Nicolae Manolescu va fi prezent Călin Vlasie, director general al editurii Paralela 45. Amfitrionul evenimentului va fi criticul literar Ion Bogdan Lefter.
Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar și fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicației România literară.
Nicolae Manolescu este ambasador, delegat permanent al României de pe lângă Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură Paris, începând din 20 noiembrie 2006. De asemenea, Nicolae Manolescu este președinte al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2005, aflându-se la al treilea mandat.
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfășurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultății de Litere a Universității din București. Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a sărbătorit 100 de ediții ale seriei a doua în luna mai 2013. Întâlnirile Cafenelei critice au loc la Club A din Capitală.