Licitația de primăvară a Lavacow, care s-a desfășurat pe site-ul lavacow.com, pe 1 aprilie, a adus în atenția publicului ocazia de a cumpăra o lucrare de Adrian Ghenie, artistul român al momentului în Occident.
Aceasta a fost pentru prima oară când o operă a lui Adrian Ghenie a fost tranzacționată în licitație publică în România. Astfel, „Self-portrait with Laurels”, o lucrare specială având în vedere aspectul mitologic, a fost adjudecată cu 22.000 de euro, de aproape cinci ori mai mult ca prețul de pornire, după 23 de pași de licitare și 11 competitori din șase țări diferite, potrivit casei de licitații.
Cristina Olteanu, CEO al casei Lavacow, a declarat pentru MEDIAFAX că „Self-portrait with Laurels”, de Adrian Ghenie, a fost achiziționată de o persoană privată, care nu este din România și care dorește să își păstreze anonimatul. Pentru această lucrare au licitat competitori atât din Europa, inclusiv din România, cât și din afara Europei, respectiv de pe trei continente, a mai spus Cristina Olteanu.
Potrivit Lavacow, prețul de adjudecare al „Self-portrait with Laurels”, de Adrian Ghenie, o lucrare timpurie de dimensiuni medii, dovedește globalizarea și efervescența pieței de artă.
„Self-portrait with Laurels” este un autoportret, în tehnica uleiului, realizat în 2000 – 2001. Deși realizată la începutul carierei, acum mai bine de zece ani, opera anticipează particularitatea artei lui Ghenie din prezent, care a devenit într-un timp record, la 37 de ani, revelația anului în licitațiile internaționale de artă contemporană din 2014, conform unui clasament realizat de platforma online artnet.com.
Laurii care încoronează chipul și nuanțele întunecate ale lucrării „Self-portrait with Laurels” leagă această pictură atât de arta clasică, cât și de cea renascentistă, asemănătoare celei realizate de Tintoretto. În același timp, tehnica amintește iubitorului de artă de picturile lui Francis Bacon, spune casa de licitații.
Rezultatul obținut de această lucrare a fost un semn îmbucurător pentru piața românească de artă contemporană și un motiv în plus de a considera această adjudecare o reușită care a spart gheața în licitațiile din România în ceea ce privește tranzacționarea operelor lui Ghenie și ale altor artiști români foarte apreciați pe plan internațional, pentru care competiția se manifestă în principal în afara granițelor țării, mai spune Lavacow.
Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă în ultimii ani. Anul trecut, tânărul artist român a reprezentat una dintre surprizele unei licitații organizate de casa Sotheby’s, la Londra, lucrarea acestuia „The Fake Rothko” fiind adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialiști. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea „The Fake Rothko” este de șase ori mai mare decât cel mai ridicat preț plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitație. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecționar american și adjudecată de un investitor asiatic.
Licitația de primăvară Lavacow – programată inițial pe 30 martie, dar amânată pentru 1 aprilie, din cauza unei probleme tehnice la site-ul casei de licitații – a propus iubitorilor de artă și opere ale celebrilor Salvador DalÃ, Joan Miró, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Simon Hantaï, alături de lucrări ale artiștilor contemporani Dan Perjovschi, Sorin Ilfoveanu, Harry Guttman, Valeriu Mladin.
Astfel, lucrarea „Whaam!”, de Roy Lichtenstein, a fost adjudecată cu 150 de euro, „L’astre”, de Salvador DalÃ, cu 600 de euro, „Maravillas con Variaciones”, de Joan Miró, cu 800 de euro, „Le Peintre et le Papillon”, de Salvador DalÃ, cu 600 de euro, „Cow”, de Andy Warhol, cu 200 de euro, „A State of Mind”, de Sorin Ilfoveanu, cu 250 de euro, și „Skateboard (Fuck You)”, de Dan Perjovschi, de 800 de euro.
Unele lucrări încă mai pot fi cumpărate pe site-ul casei de licitații Lavacow.
Lavacow.com este o inițiativă care oferă iubitorilor de artă din toată lumea un spațiu virtual în care pot licita pentru lucrări ale artiștilor contemporani din Europa de Est. Casa de licitații Lavacow a fost lansată pe 22 mai 2014.