CULTURĂ. Muzeul Național Peleș, redeschis pentru public. Turcan: „Viața revine încetul cu încetul la normal” – GALERIE FOTO
Muzeul Național Peleș, din Sinaia, a fost redeschis, marți, către public, în prezența vicepremierului Raluca Turcan și a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. Cei doi oficiali au parcurs etapele impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și au transmis un mesaj de încurajare iubitorilor de cultură.
Odată cu a doua etapă a relaxării măsurilor restrictive în stare de alertă, Muzeul Național Peleș se numără printre instituțiile de cultură care și-au deschis porțile vizitatorilor.
După ce le-a fost măsurată temperatura, la evenimentul redeschiderii au participat și viceprim-ministrul Raluca Turcan, alături de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, Narcis Ion, Manager al Muzeului Național ‚‚Peleș’’, Ion Tucă, Director al Casei Regale a României.
„Am venit alături de domnul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, din două motive. În primul rând, să transmitem oamenilor faptul că Muzeul Peleș s-a deschis în condiții optime pentru a fi vizitat, astfel încât să nu existe riscul de infectare și, în același timp, să transmitem românilor faptul că viața revine încetul cu încetul la normal. Practic, începând cu 1 iunie, s-au redeschis o mare parte din activitățile închise pe perioada stării de urgență și starea de alertă: românii pot merge la terasă sau pot participa la spectacole în aer liber cu mai puțin de 500 de spectatori. De asemenea, în muzee se poate organiza vizitarea spațiilor deschise în condiții sigure, pentru a nu exista pericolul infectării cu noul coronavirus”, a spus Raluca Turcan.
Muzeul are peste 400.000 de vizitatori anual
„Muzeul Peleș este o piesă de patrimoniu pentru cultura românească, iar această piesă de excepțională valoare merită să fie un magnet pentru tot ceea ce înseamnă revenirea la viața culturală obișnuită a României. Muzeul Peleș are cel mai mare venit din încasările de pe bilete. În același timp, este cel mai vizitat muzeu din România și ne dorim ca, odată redeschis, să devină un centru de atracție turistică pentru Sinaia și un motiv de a redeschide piața culturală și apetitul pentru viața culturală din întreaga țară”, a spus viceprim-ministrul.
„Mă bucur că relația cu Casa Regală a fost reluată cu ocazia guvernării liberale și, astfel, a fost facilitată debolcarea unor acțiuni comune. Era foarte important să se deschidă Muzeul Național Peleș, deoarece este un obiect de patrimoniu emblematic, sustenabil, care trăieste exclusiv din venituri proprii. De asemenea, primește cei mai mulți vizitatori anual, în spații închise, peste 400 mii. A fost un efort al echipei muzeale de a relua. în aceste condiții, activitatea, având în vedere că muzeul are peste 60.000 de obiecte de patrimoniu, unele cu caracter de unicitate, clasate în categoria juridică Tezaur. Invit românii să-și viziteze muzeele și să nu-și uite istoria“, a declarat ministrul Culturii.
Bogdan Gheorghiu este ministrul care, alături de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul care reglementează măsurile care trebuie luate pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță sanitară a activităților desfășurate în muzee și galerii de artă, biblioteci, librării, în domeniul producției de film și audiovizual, spectacole în aer liber și drive in.
Această etapă de relaxare a măsurilor restrictive pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, de la 1 iunie, a fost anunțată, joia trecută, de președintele Klaus Iohannis.
Program special și măsuri pentru protejarea vizitatorilor
Astfel, conform normelor, publicate vineri în Monitorul Oficial, având în vedere restricțiile impuse de starea de alertă, Castelul Peleș poate fi vizitat, deocamdată, doar la parter (17 camere), de marți până duminică, de la 8:30 până 17:30.
Castelul Pelișor va putea fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul 9:00 – 17:00, doar la parter și etajul întâi. În intervalul 12:30 – 13:00, se face o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și pentru aerisirea spațiilor expoziționale.
Luni, în prima zi de relaxare a măsurilor, un alt muzeu important, Muzeul de Instorie Naturală „Grigore Antipa”, și-a deschis porțile și a fost luat cu asalt de vizitatori.
Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia.
Fostă reşedinţă regală (1883 – 1947) a fost naţionalizată în anul 1948 și a devenit muzeu în perioada 1953 -1975 şi după anul 1990 până azi. Din anul 2007, clădirea a devenit proprietatea Maiestăţii Sale, Regele Mihai I al României şi instituţie publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii.