Cum l-a ironizat Toma Caragiu pe ”Moș Gerilă” inspirat de Nicolae Ceaușescu, la Revelionul din 1976 | VIDEO

Publicat: 31 12. 2022, 19:00

Revelionul din 1976 a fost unul care se anunța obișnuit, dar care a rămas în memoria telespectatorilor datorită unei „șopârle” celebre, din scheciul lui Toma Caragiu, „Petrecerea continuă”.

Scheciul „Petrecerea continuă”, îl are ca personaj principal pe Toma Caragiu, care joacă rolul lui Gârneaţă, un muncitor care povestește cum a organizat el o petrecere în întreprindere timp de 480 de minute și citește de pe o listă tot ce a planificat pentru eveniment. „Eu propun ca în acest an funcția de Moş Gerilă să fie acordată unei salariate fruntaşe, denumită pe scurt tanti Gerilă”, spunea Toma Caragiu.

Urmărește mai jos tot scheciul:

Scheciul a fost filmat la scurt timp de la vizita pe care preşedintele Nicolae Ceauşescu o făcuse în Coreea în urma căreia voia să impună și în România modele de acolo, prin organizarea de gărzi patriotice şi intrucţie cu toată lumea.

Toma Caragiu a fost unul dintre cei mai prolifici actori români  și una dintre cele mai distinctive voci ale generației sale. Dragostea lui pentru teatru a început odată cu implicare în echipa de teatru a liceului. Deși a început să studieze Dreptul, a abandonat curând și s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă din București, directorul său de atunci fiind Victor Ion Popa, un scriitor și un profesor de teatru foarte apreciat.

A jucat câteva roluri inovatoare în timpul studiilor în piese precum „Take, Ianke și Cadar” de V.I. Popa în cinematograful local „Modern”. El și unii dintre colegii săi au înființat o echipă de teatru, Brigada Culturală Prahova care mai târziu a dat naștere Teatrului Sindicatelor Unite în 1947, transformat în 1949 în Teatrul de Stat din Ploiești.

Debutul său pe o scenă importantă a venit în 1948 la Teatrul Național din București, pe când era în anul III de facultate. A absolvit în 1949. Primul loc de muncă a fost în 1951 la Teatrul de Stat Constanța. În 1953, la doar 28 de ani devine directorul Teatrului de Stat din Ploiești unde a stat 12 ani, până în 1965 când, la invitația lui Liviu Ciulei, a început să joace la Teatrul Bulandra din București unde a avut unele dintre cele mai notabile roluri ale sale.

Cariera sa cinematografică a debutat în anii ’60, iar la începutul anilor ’70 era un foarte cunoscut star de cinema în România. Filmele „Brigada Diverse” în special ( B.D. în alerta – Profesorul de mimică (1970), Brigada Diverse în acțiune (1970), B.D. la munte și la mare (1971)) l-au făcut celebru.

A murit tragic în 1977, fiind îngropat de viu sub dărâmături, în urma cutremurului din 4 martie, care a distrus blocul în care locuia la acea vreme.

Foto & video TVR

CITEȘTE ȘI: Când a fost primul Revelion televizat din România. Cine a spus prima data „La mulți ani!” la televizor | VIDEO

Program TV Revelion 2023. Ce vedem la TV de Anul Nou

Revelion 2023: Noaptea marilor concerte, la TVR 2

Revelion 2023. Unde poți petrece în stradă în București, Cluj sau Sibiu