Damien Hirst și-a ars sute de opere de artă, după ce colecționarii au ales versiunile lor NFT
Britanicul Damien Hirst a început, marți, să ardă sute din operele sale de artă, după ce colecționarii au ales să-și păstreze versiunile digitale (NFT) ale acestora.
Un NFT (jeton non-fungibil) autentifică autorul folosind o semnătură digitală criptată, fiind o piesă de artă 100% virtuală. Tehnologia de autentificare se bazează pe blockchain, o tehnică utilizată de mulți ani pentru criptomonede.
Damien Hirst, care a devenit celebru în anii 1990, și-a lansat prima sa colecție NFT „The Currency” – 10.000 de NFT-uri corespunzătoare a 10.000 de lucrări de artă originale, care înfățișează pete colorate – în iulie 2021.
Colecționarii au avut de ales între păstrarea NFT-urilor, care au fost vândute pentru 2.000 de dolari bucata, sau schimbul cu opera de artă fizică. Aproximativ 5.149 au ales arta fizică, în timp ce 4.851 au optat pentru NFT, conform Newport Street Gallery din Londra. Artistul a anunțat că operele sale care au fost schimbate pe NFT-uri vor fi distruse. Operațiunea de ardere a lucrărilor fizice a început marți la galeria londoneză și a fost transmisă live pe internet. Câștigătorul prestigiosului premiu Turner și asistenții au stivuit lucrările în șemineele din galerie, în timp ce spectatorii priveau.
Damien Hirst, un artist controversat
„Mulți oameni cred că ard artă de milioane de dolari, dar nu, finalizez transformarea acestor lucrări de artă fizice în NFT-uri prin arderea versiunilor fizice”, a scris Hirst pe Instagram luni. „Valoarea artei digitale sau fizice, care este greu de definit în cel mai bun caz, nu se va pierde, va fi transferată în NFT de îndată ce acestea sunt arse”, a mai spus acesta.
Lucrările de artă, realizate în 2016 cu vopsea email pe hârtie lucrată manual, fiecare numerotată, intitulată, ștampilată și semnată, vor fi arse până la închiderea expoziției „Currency”, pe 30 octombrie.
NFT-urile au crescut în popularitate anul trecut, deoarece speculanții bogați în criptomonede au încercat să profite de creșterea prețurilor, dar volumele vânzărilor au scăzut mai recent.
Hirst, în vârstă de 57 de ani, este cunoscut pentru lucrările sale controversate, care includ „Imposibilitatea fizică a morții în mintea cuiva care trăiește”, constând într-un rechin mort care plutește în formaldehidă, și „Mama și copilul, împărțiți”, o vacă și un vițel tăiați în două. De asemenea, este renumit pentru picturile sale cu puncte și „For The Love Of God”, un craniu uman din secolul al XVIII-lea turnat în platină și încrustat cu diamante.
Întrebat cum s-a simțit în timp ce își ardea lucrările, Hirst a spus: „Mă simt bine, mai bine decât mă așteptam”, potrivit Reuters.
Foto: Profimedia Images