Daniel Jinga este noul manager interimar al Operei Naționale București. Celebrul dirijor și-a ales deja colaboratorii

Daniel Jinga este noul manager interimar al Operei Naționale București. Celebrul dirijor și-a ales deja colaboratorii
Dirijorul Daniel Jinga (FOTO: Facebook)
Publicat: 27/03/2021, 15:32
Actualizat: 27/03/2021, 15:39

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat ordinul de numire a noului manager interimar al Operei Naţionale Bucureşti, dirijorul Daniel Jinga, informează cultura.ro.

Până să ocupe această funcție, Daniel Jinga era Maestru de Cor și fost Director Artistic al Operei Naţionale Bucureşti, Dirijor Principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, dirijor fondator al Corului de Cameră „Accoustic”.

Cine este Daniel Jigna, noul manager interimar al Operei Naţionale Bucureşti

Daniel Jinga a absolvit, în 1997, Seminarul Teologic din București, după care a urmat cursurile Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală ale Universității Naționale de Muzică din București.

Totodată, a absolvit cursurile de master (Stilistică Dirijorală – Dirijat Cor Academic), între 2003 și 2004, și este Doctor în Muzică din 2012, când a primit titlul de la aceeași universitate, pentru lucrarea „Reprezentanți ai creației corale a cappella românești la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea – Tehnici de construcție corală și conducere dirijorală”.

Care este echipa lui Daniel Jinga, la conducerea Operei Naționale din București

Daniel Jinga i-a numit, în data de 26 martie, pe dirijorul Tiberiu Soare în funcția de Director Artistic și pe Alin Gheorghiu în funcția de consilier artistic balet, potrivit site-ului instituției, operanb.ro.

Tiberiu Soare este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii de Muzică din Bucureşti: Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Instrumentală (Tuba), clasa Conf. Univ. Ion Popescu (Diplomă de Licenţă obţinută în anul 2000) şi Facultatea de Compoziţie şi Pedagogie Muzicală, Secţia Dirijat Orchestră, clasa profesorilor Ludovic Bacs şi Conf. Univ. Dr. Petru Andriesei (Diplomă de Licenţa obţinută în anul 2001). În 2018 a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică București cu lucrarea „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, îndrumător: Prof. Univ. Dr. Dan Dediu.

În prezent este Conf. Univ. Dr. al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele Orchestre Simfonice şi Teatre de Operă din România. Pe plan internaţional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Orchestra de Camera din Chişinău, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu (Chișinău), Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia).

Este dirijor al Operei Naționale București începând cu anul 2004, iar în perioada 2007-2008 a fost iniţiator şi Coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

Din anul 2004 și până în prezent este dirijor al Ansamblului de Muzică Nouă „Profil” din Bucureşti, iar din 2007 până în prezent este colaborator permanent al Fundaţiei „Calea Victoriei”. În această calitate a susţinut mai multe conferinţe interactive pe teme muzicale. Conţinutul acestora a fost sintetizat în două volume: „Pentru ce mergem la Operă?” (Premiul Galei Societăţii Civile 2014) si „Nouă povestiri muzicale” (2016). În Mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincţia „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”.

Alin Gheorghiu a absolvit în anul 1992 Liceul de Coregrafie ,,George Enescu” din Bucureşti, iar în anul 2001 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, secția Coregrafie. În anul 1998 a obținut o bursă de studii de două luni la Roma (Italia).

A studiat cu maeștrii Oleg Danovski, Ioan Tugearu, Peter Breuer, Valeri Kovtun, Mihaela Atanasiu, Gheorghe Cotovelea, Ştefan Bănică, Adrian Gheorghiu, George Bodnarciuc, Gheorghe Iancu, Sergiu Ştefanski, Alexa Mezincescu, Constantin Marinescu, Gelu Barbu, Gabriel Popescu.

A fost prim-solist de balet al Operei Naționale București începând cu anul 1993 și în prezent este maestru de balet al Operei Naționale București.

În perioada 2002 – 2005 a fost solist la Landestheater Salzburg (Austria), revenind în anul 2007 la Opera Națională București ca prim-solist. Între anii 2011 -2013 a fost Șef al Compartimentului Balet și, ulterior, în perioada 2013-2014, Șef al Serviciului Balet Divertisment. A fost coordonatorul baletului în cadrul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” între anii 2018 -2020.

A fost invitat la numeroase festivaluri, printre care Festivalul de Balet de la Udine (Italia), 1998; Festivalul de Balet de la La Baule (Franța), 1991; la Festivalul de la Vigniale (Italia), 1995 și a dansat în mai multe gale naționale și internaționale de balet.

Directoarea Operei din Iaşi, Beatrice Rancea, sub control judiciar într-un dosar de deturnare de fonduri. Prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei

Directoarea Operei Naționale Iași Beatrice Rancea si 14 angajați ai instuției culturale ieșene au fost audiati de DIICOT Iași, la începutul acestei luni.

Beatrice Rancea este suspectată că a condus un grup infracțional organizat și a încălcat legea achizițiilor publice.

După ce a fost audiată timp de mai multe ore, procurorii DIICOT au decis ca directoarea Operei de la Iaşi să fie pusă sub control judiciar.

HoReCa, turismul și cultura cer ajutor de la stat! Adrian Despot: „Fără un plan de relansare, singurul lucru pe care îl va mai putea face industria muzicală este să cânte prohodul”

Reprezentanți din HoReca, Turism și Cultură au susținut o conferință prin care au cerut ajutor de la stat. Aceștia vor implementarea unor măsuri concrete și predicitible care să susțină desfășurarea activității.

La conferință au participat Dragoș Anastasiu, președintele Alianței pentru Turism, precum și Adrian Despot, solist al trupei Vița de Vie.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Greșelile care-ți strică orice tigaie. Trucuri ca să eviți asta
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Nepoata lui Elvis Presley, Riley Keogh vorbește pentru prima dată despre "blestemul" deceselor din familie
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?