Descoperire impresionantă în județul Mureș: un vânător de comori a descoperit într-o pădure o spadă de bronz veche de aproximativ 3.000 de ani. Într-un eveniment rar, arma antică a fost scoasă întreagă din pământ de către o echipă de arheologi, fiind păstrată în stare bună.
Narcis Cartis, un pasionat de istorie, este cel care a găsit spada. Bărbatul, echipat cu un detector de metale achiziționat cu câțiva ani în urmă, explorează frecvent terenuri în căutarea artefactelor. El descrie momentul descoperirii ca fiind unul deosebit de emoționant.
Cei care descoperă astfel de comori au dreptul, conform legii, la 30% din valoarea tezaurului. În acest caz, Narcis Cartis va fi recompensat după ce specialiștii vor evalua obiectul. Narcis, căutător de comori, a declarat pentru Știrile PRO TV:
„În weeekend și când e vremea bună, suntem pe teren. Sunt sute de ore în spate. Nu se pot descoperi în stare bună, că au totuși 3.000 de ani, dar asta a avut noroc. Fericirea e mare că poți să ții în mână așa ceva”.
Conform procedurilor, după descoperirea obiectelor de acest gen, acestea trebuie lăsate intacte, iar arheologii sunt cei care se ocupă de extragerea lor în condiții de siguranță. Botond Rezi, arheolog implicat în proiect, a explicat că spada a fost găsită la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri și că, din cauza detaliilor unice, este posibil să fi fost realizată la comandă.
Estimările arheologilor sugerează că spada datează din secolele XIII-XII î.Hr. (anii 1300-1101 î.Hr.), probabil chiar în perioada războiului troian, când micenienii invadau împrejurimile orașului anatolian Wilusa (Troia din „Iliada” lui Homer), iar Egiptul era condus de faraoni cu numele de Ramses.
Botond Rezi, arheolog, este încântat de descoperirea făcută, fiind vorba de un obiect rar.
„Ne-am dat seama că este vorba de o spadă de bronz întreagă, care a fost depusă la o adâncime de aproxmativ 30 de centimetri. Fiecare spadă este considerată unicat, de acesta presupunem că a fost făcută la comandă”.
El mai afirmă că era o armă de top.
Botond Rezi, arheolog: „Aceste spade erau produsele de top ale perioadei. Poate fi catalogată în categoria descoperirilor izolate, pentru că nu am găsit alte piese. Confecționarea lor necesită foarte mare cunoștiință și valoarea lor este mare”.
Epoca de Bronz în România a început în jurul anului 3500 î.Hr. și a fost caracterizată de dezvoltarea tehnologiilor metalurgice, a agriculturii și a așezărilor fortificate. În această perioadă, s-au produs unelte, arme și podoabe din bronz, iar societățile locale au evoluat în structuri mai complexe, cu diferențieri sociale clare. Importante descoperiri arheologice, precum tezaurele de la Perșinari sau Pecica, oferă o imagine detaliată a culturilor care au locuit teritoriul actual al României.
În Epoca Bronzului, România a cunoscut o dezvoltare semnificativă economică și culturală, inclusiv progrese în creșterea animalelor și producția artistică. Culturile precum Wietenberg și Žuto Brdo – Gârla Mare au jucat un rol important, cea din urmă fiind cunoscută pentru statuetele sale complexe din lut. Au apărut diverse culturi importante, cum ar fi Baden-Coțofeni, Verbicioara și Otomani, care se remarcau prin obiceiuri funerare și artefacte unice, inclusiv ornamente din bronz.
Practicile religioase din această perioadă implicau culte solare, cu simboluri precum cercurile concentrice și svastica, frecvent reprezentate pe ceramică și obiecte din metal. Săpăturile arheologice au scos la iveală mai multe sanctuare din Epoca Bronzului și obiecte rituale, inclusiv topoare miniaturale, legate de practici spirituale și funerare.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Trei morminte din epoca bronzului au fost descoperite lângă Ploiești. Ce s-a găsit într-unul dintre ele
Descoperire în România: cea mai mare locuință pre-Cucuteni datând din 5200-5100 Î.Hr.