Descoperire RARĂ în Botoșani! Ce au putut să găsească 3 bărbați în pădure

Publicat: 24 08. 2024, 12:34

Recent, trei bărbați au făcut o descoperire rară într-o pădure din Botoșani. Autorizați pentru cercetările arheologice, au luat la pas zona verde și au găsit obiecte care ar putea avea o reală însemnătate. Iată mai jos detaliile!

Trei bărbați, autorizați pentru cercetările arheologice, au luat la pas Pădurea Aluniș din Botoșani și au făcut o descoperire rară. Tinerii au găsit, într-o zonă verde, dou fragmente de podoabe și un colier celtic. În condițiile în care se dovedește că piesele respective sunt autentice, atunci descoperirea va avea o valoare însemnată.

Piesele respective ar data din jurul anului 500 î.Hr. Unul dintre cei trei bărbați, specializați în arheologie, susține că micile „comori” au fost găsite în gropi.

„Este locul unde am găsit tezaurul. În groapa asta am găsit colierul celtic. Aici, în această groapă am găsit un fragment de podoabă ceva şi aici am găsit, în cealaltă gropiţă, am găsit inelul”, explică unul dintre cei trei bărbaţi, arată Observatornews.ro.

Vezi și Cu caiacul în PEȘTERA Topolnița și la 200 de trepte adâncime, spre cel mai mare GHEȚAR subteran din lume, la Scărișoara. Descoperă „România atractivă”

Vezi și  Locul neștiut din România unde se trăiește ca în ”ZONELE ALBASTRE” din Japonia, Grecia și Italia. Secretele satului cu cei mai longevivi oameni

Descoperire rară într-o pădure din Botoșani: colier celtic și fragmente de podoabe

Piesele găsite de cei trei bărbați au fost trimise către Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani. Pentru că fragmentele ar putea fi de interes național (patrimoniu), trebuie să fie efectuată anumite expertize. De altfel, inspectorul DJC Botoșani susține că, în condițiile în care colierul celtic și fragmentele de podoabe vor fi considerate valoroase, atunci vor fi clasate drept un bun cultural mobil. Apoi, vor intra în fondul patrimoniului cultural național sau în tezaur, după caz.

„Dacă se va constata valoarea mare a acestui obiect, el va fi clasat ca un bun cultural mobil şi va fi trecut în fondul patrimoniului cultural naţional sau chiar în tezaur dacă valoarea sa va fi considerată excepţională”, spune inspectorul DJC Botoșani, Marius Mihăilescu.

Persoanele care descoperă asemenea obiecte, care pot fi de interes național, trebuie să le predea autorităților. Legea arată că persoanele în cauză ar putea primi între 30 – 45% din valoarea bunului respectiv, doar în condițiile în care primesc certificatul de autenticitate.

Sursă foto: capturi video Observator