Detaliul bulversant din celebra pictură din Capela Sixtină. Ce secret a ascuns Michelangelo, de fapt
Pictura „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo din Capela Sixtină este o adevărată capodoperă a vremii. Capela din Palatul Apostolic, reședința papală, cunoscută și drept Cappella Magna, a fost construită între 1473 și 1481, la comanda Papei Sixtus al IV-lea.
În prezent, este locul unde se desfășoară conclavul papal, procesul prin care este ales noul papă. Pictorii Michelangelo, Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio și Cosimo Rosselli au pictat o serie de fresce care înfățișează Geneza, viețile lui Moise și ale lui Hristos, dar și Apocalipsa lui Ioan.
„Judecata de Apoi” a lui Michelangelo din Capela Sixtină
Între 1536 și 1541, pictorul Michelangelo a pictat „Judecata de Apoi” la comanda Papei Clement al VII-lea și a finalizat-o sub Papa Paul al III-lea, la 25 ani după ce a pictat tavanul Capelei Sixtine. Pictura este o reprezentare a celei de-a Doua Veniri a lui Cristos și a Judecății Finale. Morții sunt readuși la viață și ies din morminte pentru a fi judecați. Aproape toți bărbații și îngerii sunt complet goi.
Îngerii zboară, alții sună din trâmbițe, anunțând cea de-a Doua Venire a lui Cristos care pune capăt istoriei omenirii, într-o viziune greco-romană ce ilustrează poemele lui Dante Alighieri.
La finalizarea lucrării, Michelangelo avea aproape 67 de ani. În centrul picturii este Cristos care se uită în jos către cei osândiți pentru eternitate în iad. Iisus Cristos este fără barbă, cu o înfățișare inspirată după cea a divinităților din mitologia romană: Hercule, Apollo și Jupiter Fulminator. Orice privitor îl va recunoaște ușor după rănile Patimilor.
Două grupuri de îngeri îi aduc Stâlpul pe care a fost Biciuit, Coroana cu Spini și Crucea pe care a fost Răstignit. În dreapta lui Cristos se află Mama Lui, Fecioara Maria, care își întoarce capul pentru a privi în jos către cei mântuiți. În jurul lui Cristos se află un număr mare de figuri biblice, sfinții și restul aleșilor, precum Ioan Botezătorul, personajul care poartă blană de cămilă, aflat în dreapta Fecioarei Maria. În stânga lui Cristos se află Sfântul Petru ținând cheile Raiului și Sfântul Pavel (bărbatul cu barba lungă).
Agonie și extaz
Alți sfinți proeminenți sunt Sfântul Bartolomeu de sub Petru, care deține atributul martiriului său, propria sa piele jupuită. Chipul de pe piele este recunoscut ca fiind un autoportret al lui Michelangelo. Sfântul Laurențiu este și el prezent, alături de grătarul pe care a fost prăjit. Mai este înfățișată și Sfânta Ecaterina cu o porțiune din roata pe care a fost martirizată.
Sfântul Apostol Toma este personajul cu sulițele cu care a fost străpuns în India. Blasiu de Sebastia este personajul cu pieptenii de fier cu care a fost torturat. Sfântul Apostol Simon Zelotul, cel care a fost tăiat în două de viu, este ilustrat ca personajul care ține un ferăstrău. Personajul gol care stă cu spatele către privitori, aflat chiar în dreapta Fecioarei Maria, este Sfântul Apostol Andrei, considerat fondatorul Bisericii Ortodoxe. El poartă emblematica cruce în formă de „X” pe care a fost răstignit în Grecia. Sfinții Apostoli Iacov și Filip apar și ei cu crucile lor pe care au fost executați.
Morții care se ridică din mormintele lor sub forma unor scheleți își recapătă pielea și sunt ajutați de îngeri să urce la cer. Cei osândiți pentru păcatele lor ajung în iad, fie târâți de demoni, fie aruncați de îngeri. Pe o barcă pe care se află însuși zeul roman Charon sunt transportate sufletele celor păcătoși în iad. Satana , diavolul din mitologia creștină, nu este prezentat, dar în locul lui apare o altă figură clasică, regele Minos al Cretei, cel cu urechi de măgar care veghează asupra trimiterii damnaților în iad.
Maria Magdalena ar fi și ea prezentă în pictură
Un studiu controversat relevă o informație care ar putea da peste cap lumea romano-catolică. Cercetătorii susțin că una dintre discipolele lui Cristos care au asistat la Învierea Sa, și anume, Maria Magdalena, s-ar putea să fie prezentă în fresca Capelei Sixtine a lui Michelangelo. Să fie acesta un secret tulburător care a fost dezvăluit după aproape 500 de ani? Sau să fie o falsă presupunere ca cea din romanul lui Dan Brown – „Codul lui da Vinci”?
Potrivit teoriei, apostolul din dreapta Mântuitorului ilustrat în pictura „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci nu era Sfântul Apostol Ioan, ci Maria Magdalena. Unghiul dintre cei doi în forma literei „V”, hainele de aceleași culori purtate ca Mântuitorul și înfățișarea feminină a personajului, prezentate ca indicii că Leonardo da Vinci ar fi strecurat-o pe Maria Magdalena în pictură au bulversat întreaga lume creștină. S-a speculat intens că ea a fost soția secretă a lui Iisus Cristos și chiar i-ar fi adus pe lume un copil, iar Papalitatea ar fi ascuns această informație pentru ca femeile să nu acceadă vreodată la conducerea Bisericii.
Capii Bisericii Romano-Catolice au respins vehement această teorie. 20 ani mai târziu de la publicarea romanului, iată că Maria Magdalena revine în atenția principală, de această dată, printr-o pictură a lui Michelangelo.
„Sunt ferm convins că aceasta este Maria Magdalena”
Sara Penco, specializată în arta renascentistă și barocă, a declarat la o conferință de artă de la Roma, că este ferm convinsă că personajul din colțul din dreapta al „Judecății de Apoi”, este Maria Magdalena, potrivit Telegraph. Este vorba de femeia blondă îmbrăcată într-o rochie galbenă care sărută Crucea pe care a fost unul dintre Apostolii lui Cristos.
„Michelangelo era un pictor expert, era foarte cult, era cineva care cunoștea foarte bine dinamica bisericii, cunoștea evangheliile și nu putea să o uite”, a declarat ea. Ea insistă că Michelangelo a camuflat-o printre celelalte 300 de personaje.
Principalele indicii prezentate de ea sunt următoarele: „sărutul Crucii”, părul blond și rochia galbenă. Rochia galbenă era purtată de prostituatele Evului Mediu. Mulți interpreți biblici susțin că Maria Magdalena a fost prostituată care s-a căit în fața lui Cristos pentru păcatele ei, fiind identificată cu femeia desfrânată care a fost salvată de la moarte prin lapidare, femeia care a fost exorcizată de demoni și cu femeia care i-a uns picioarele lui Cristos cu mir.
„Maria Magdalena este cunoscută ca unul dintre cei mai proeminenti ucenici ai lui Cristos, fiind prezentă atât la Răstignirea și Învierea sa, cât și cea care a răspândit „vestea Învierii” către Apostoli, conform Evangheliilor”, a adăugat Sara Penco, potrivit New York Post.
SURSA FOTO: Sara Penco
Citește și: Capela Sixtină, locul în care va fi ales succesorul Papei Benedict al XVI-lea