Prima pagină » Cultură » Dirijorul Tiberiu Soare vorbește „despre Muzică și Muzicieni”, la Teatrul Odeon

Dirijorul Tiberiu Soare vorbește „despre Muzică și Muzicieni”, la Teatrul Odeon

Dirijorul Tiberiu Soare vorbește
Dirijorul Tiberiu Soare va susține o conferință la Sala Studio a Teatrului Odeon din București.

Dirijorul Tiberiu Soare va susține o conferință interactivă din seria „Vorbe despre Muzică și Muzicieni”, sâmbătă, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din București, în care va vorbi despre ce înseamnă barocul în muzică, informează instituția de spectacole.

„Muzica barocă este încercarea de a spune totul, lăsând totuși ceva nerostit”, spune dirijorul Tiberiu Soare.

Tema conferinței pe care o va susține acesta sâmbătă seară la Teatrul Odeon este „Barocul în muzică: dantelă și oțel”. Astfel, publicul va putea asculta povești alături de Tiberiu Soare despre o muzică plină de forță, grație și candoare, o împletire de dantelă și oțel, în care eleganța este regula de exprimare.

Dirijorul își va introduce audiența în Europa anilor 1600 – 1750, între renaștere și clasicism, la momentul în care ia naștere o muzică flamboaiantă, numită peiorativ barocă. Este o epocă efervescentă, în care se dezvoltă noi tehnici de interpretare instrumentală și apar modificări în notația muzicală. Ansamblurile instrumentale se diversifică. Multe nume importante din istoria muzicii clasice provin din această perioadă: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Alessandro Scarlatti, Domenico Scarlatti, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau, Johann Pachelbel și Henry Purcell.

Denumirea sa provine de la cuvântul portughez „barroco”. Acesta s-ar putea traduce prin „perlă deformată”. Asimetria este cea care dă farmecul acestor bijuterii sonore, iar tot ce înseamnă ornamentare muzicală începe să strălucească.

În discuțiile sale cu publicul, Tiberiu Soare se va opri în special asupra a trei mari compozitori. Cu ajutorul imaginilor și a fragmentelor muzicale, publicul va descoperi muzica fluidă și extrem de descriptivă compusă de Antonio Vivaldi, compozițiile lui Georg Friedrich Händel, în care gloria și nostalgia se contopesc, și muzica lui Johann Sebastian Bach, cheia de boltă a muzicii baroce.

În cadrul evenimentului publicul se va putea bucura de un moment muzical live, susținut de muzicianul Florin Mitrea, violoncelist solist al Orchestrei Naționale Radio.

Proiectul „Vorbe despre Muzică și Muzicieni” se va derula în mai multe episoade, de-a lungul cărora publicul va călători într-un bogat univers muzical și se va delecta cu poveștile unor mari muzicieni. Acesta este al doilea eveniment desfășurat, precedat de W.A. Mozart și „Alchimia sunetelor”, și urmat de o nouă întâlnire, dedicată lui Ludwig van Beethoven.

Biletele la acest eveniment pot fi cumpărate la prețul de 31,80 lei.

Citește și