Documentarul „Brâncuși”, de Cornel Mihalache, proiectat la Cinema Muzeul Țăranului din București
„Brâncuși” este un documentar de artă care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale, precum fotografii, notițe, locuri, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Proiecția va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, care îl va avea drept protagonist pe realizatorul producției.
Criticul Mircea Dumitrescu afirmă într-una din lucrările sale că tonul filmului că este unul „familiar, prietenos, dar plin de respect, cu un umor cald, de o generoasă ironie”.
„Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuși, deci neatestate științific, ci scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși, sau a operelor sale: satul natal Hobița, biserica Cișmeaua Mavrogheni din București, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11”, notează Cornel Mihalache.
Proiecțiile Docuart reprezintă un eveniment inițiat de asociația omonimă, care aduce film documentar românesc la Cinema Muzeul Țăranului. Proiectul a debutat în luna iunie a acestui an și dorește să încurajeze consumul pentru acest gen cinematografic, participarea cinefililor la eveniment fiind gratuită.