Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, selectat în competiția Sundance 2015

Documentarul Chuck Norris vs Communism, de Ilinca Călugăreanu, selectat în competiția Sundance 2015
Publicat: 04/12/2014, 18:08

Potrivit paginii oficiale a Festivalului Internațional de Film Sundance, pelicula „Chuck Norris vs Communism” a fost selectată în secțiunea competițională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducție România/ Germania/ Marea Britanie, va fi proiectat în premieră mondială.

Pelicula intră în competiție alături de alte 11 documentare, precum „The Amina Profile”, de Sophie Deraspe, „Censored Voices”, de Mor Loushy, „The Chinese Mayor”, de Hao Zhou, „Dark Horse”, de Louise Osmond, „Dreamcatcher”, de Kim Longinotto, „How to Change the World”, de Jerry Rothwell, „Listen to Me Marlon”, de Stevan Riley, „Pervert Park”, de Frida Barkfors și Lasse Barkfors, „The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, „Sembene!”, de Samba Gadjigo și Jason Silverman, și „The Visit”, de Michael Madsen.

În România anilor 1980, o serie de filme occidentale au „distrus” Cortina de Fier și au deschis celor care îndrăzneau să privească o fereastră către o nouă lume. O piață de casete VHS la negru și o curajoasă traducătoare au adus magia filmului populației și au semănat semințele unei revoluții, se arată în prezentarea peliculei de pe site-ul citat.

„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului național de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică și filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam șase ani, părinții meu au reușit să împrumute un aparat video. Și-au invitat prietenii la noi acasă și toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Țin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simțit atunci când am pășit în sufragerie – ca și cum aș fi intrat într-o lume secretă, magică și liberă”, a declarat Ilinca Călugăreanu, într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie a acestui an.

În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare de la postul național de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterior. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia și le distribuia în țară. Acela a fost începutul unei relații profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme și Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuiește la Londra. A studiat producția de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din orașul britanic Manchester. Materialul video prezentat în luna februarie în secțiunea Op-Doc de pe site-ul The New York Times a reprezentat o adaptare a lungmetrajului documentar selectat la Sundance. Potrivit scurtmetrajului prezentat în articolul din New York Times, „VHS vs. Communism”, lungmetrajul include și câteva declarații ale unor persoane din mass-media și industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu și Adrian Sitaru, dar și celebrul portar Helmuth Duckadam.

Pentru cea de-a 31-a ediție a Festivalului Sundance, organizatorii au selectat 118 lungmetraje, reprezentând cinema-ul din 29 de țări. Filmele au fost selectate dintr-un total de 12.166 de înscrieri, dintre care 4.105 au fost lungmetraje și 8.061 au fost scurtmetraje. Astfel, 2.016 filme înscrise sunt din Statele Unite ale Americii și 2.089 sunt internaționale. De asemenea, 103 pelicule vor fi proiectate în premieră la Festivalul de Film Sundance.

Lansată foarte modest, manifestarea a devenit de-a lungul anilor un eveniment inconturnabil pentru regizorii americani și străini și a lansat carierele unor cineaști de renume, precum Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, David O. Russell, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch și Darren Aronofsky.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Meteorologii au anunțat caniculă în toată țara. Ce se întâmplă după 15 iulie?
×