Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, selectat în competiția Sundance 2015
Potrivit paginii oficiale a Festivalului Internațional de Film Sundance, pelicula „Chuck Norris vs Communism” a fost selectată în secțiunea competițională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducție România/ Germania/ Marea Britanie, va fi proiectat în premieră mondială.
Pelicula intră în competiție alături de alte 11 documentare, precum „The Amina Profile”, de Sophie Deraspe, „Censored Voices”, de Mor Loushy, „The Chinese Mayor”, de Hao Zhou, „Dark Horse”, de Louise Osmond, „Dreamcatcher”, de Kim Longinotto, „How to Change the World”, de Jerry Rothwell, „Listen to Me Marlon”, de Stevan Riley, „Pervert Park”, de Frida Barkfors și Lasse Barkfors, „The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, „Sembene!”, de Samba Gadjigo și Jason Silverman, și „The Visit”, de Michael Madsen.
În România anilor 1980, o serie de filme occidentale au „distrus” Cortina de Fier și au deschis celor care îndrăzneau să privească o fereastră către o nouă lume. O piață de casete VHS la negru și o curajoasă traducătoare au adus magia filmului populației și au semănat semințele unei revoluții, se arată în prezentarea peliculei de pe site-ul citat.
„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului național de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică și filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam șase ani, părinții meu au reușit să împrumute un aparat video. Și-au invitat prietenii la noi acasă și toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Țin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simțit atunci când am pășit în sufragerie – ca și cum aș fi intrat într-o lume secretă, magică și liberă”, a declarat Ilinca Călugăreanu, într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie a acestui an.
În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare de la postul național de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterior. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia și le distribuia în țară. Acela a fost începutul unei relații profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme și Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România.
Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuiește la Londra. A studiat producția de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din orașul britanic Manchester. Materialul video prezentat în luna februarie în secțiunea Op-Doc de pe site-ul The New York Times a reprezentat o adaptare a lungmetrajului documentar selectat la Sundance. Potrivit scurtmetrajului prezentat în articolul din New York Times, „VHS vs. Communism”, lungmetrajul include și câteva declarații ale unor persoane din mass-media și industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu și Adrian Sitaru, dar și celebrul portar Helmuth Duckadam.
Pentru cea de-a 31-a ediție a Festivalului Sundance, organizatorii au selectat 118 lungmetraje, reprezentând cinema-ul din 29 de țări. Filmele au fost selectate dintr-un total de 12.166 de înscrieri, dintre care 4.105 au fost lungmetraje și 8.061 au fost scurtmetraje. Astfel, 2.016 filme înscrise sunt din Statele Unite ale Americii și 2.089 sunt internaționale. De asemenea, 103 pelicule vor fi proiectate în premieră la Festivalul de Film Sundance.
Lansată foarte modest, manifestarea a devenit de-a lungul anilor un eveniment inconturnabil pentru regizorii americani și străini și a lansat carierele unor cineaști de renume, precum Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, David O. Russell, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch și Darren Aronofsky.