Zi de DOLIU în muzică românească. O celebră artistă a „generației de aur” a încetat din viață / „Îi voi purta mereu gratitudine”
Carmen Petra-Basacopol, una dintre marile compozitoare ale „generației de aur” a muzicii românești, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a încetat din viață la 97 de ani.
Creația sa componistică cuprinde toate genurile, cu o afinitate mai accentuată către genurile de concert instrumental (concerte pentru vioară, violoncel, pian, flaut, harpă), lied (peste 200 de lieduri), operă (Apostol Bologa, Inimă de copil) și balet (Miorița, Cei șapte corbi, Ciuleandra, Fata mării). De asemenea, un repertoriu bogat l-a dedicat harpei, instrument preferat și simbolic pentru întreaga sa creație componistică.
În 2020, a fost distinsă cu Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pe parcursul timpului fiind laureată a mai multor premii ale uniunii, precum și a premiului Academiei Române (1980).
Stilul său componistic a integrat multiple influențe pe parcursul timpului, însă limpiditatea, directețea și frumusețea sonorităților l-au caracterizat întotdeauna. Pecetea originalității sale componistice a fost constituită pe două însușiri ale personalității sale: sinceritatea și eleganța. În acest fel, a abordat fiecare material muzical și l-a plăsmuit în direcția unui romantism modern bine temperat, conform Realitatea.net.
„Virtuțile profesionale ale domniei sale au contribuit la educația multor generații de studenți muzicieni, de artiști consacrați”
Ruxandra Mirea, profesor la Universitatea Ovidius din Constanța, i-a adus un ultim omagiu artistei.
„Mult prețuita, apreciata și iubita Doamnă Carmen Petra-Basacopol a plecat astăzi spre eternitate! Câtă delicatețe, candoare, gingășie conținea și dăruia! Mereu a fost un șuvoi de blândă, sinceră și profundă iubire, în viață și pe portative! A fost o compozitoare născută în modernitatea românească și a compus, s-a integrat și a performat în postmodernismul universal!
Creația sa, peste 180 de opusuri, variată ca genuri, însumează virtuți componistice originale ce vor rămâne de referință, prin vibranta melodicitate – cheia de referință, prin multitudinea soluțiilor ritmice, fie de inspirație populară sau psaltică, prin inventivitatea și adâncimea armonizărilor, prin noblețea timbrurilor alese – harpă, voce, flaut.
Altfel spus, frumoasele trăsături ale personalității sale, umane, artistice, intelectuale, întregite de reale valori și principii se oglindesc în toate opusurile sale. Virtuțile profesionale ale domniei sale, manifestate prin înțelepciune, demnitate, modestie, au impresionat și contribuit la educația multor generații de studenți muzicieni, de artiști consacrați.
Mereu cu o aură de delicatețe, împlinită de maturitatea creatoare, Doamna Carmen Petra-Basacopol va rămâne în memoria mea afectivă și muzicală. Îi transmit, acum și mereu, recunoștință pentru ceea ce mi-a transmis! Îi voi purta mereu gratitudine pentru ceea ce a fost și va rămâne, o împlinită bucurie a parcursului meu profesional, o neprețuită Doamnă a culturii muzicale românești și universale!”, a scris Ruxandra Mirea, pe Facebook.
Membrii UCMR îi aduc un pios omagiu și sunt alături de familia îndoliată.