Drumul Talienilor, un traseu de o frumusețe rară ce a fost construit pe vremea regelui Carol I
Drumul Talienilor oferă priveliști de o frumusețe rară, fiind o șosea cu o istorie îndelungată. A fost construită chiar din vremea Regelui Carol I, iar mulți turiști cred că poate rivaliza ușor cu Transalpina sau cu Transfăgărășan!
Acest drum județean care leagă comunele Mălini (județul Suceava) și Borca (județul Neamț). Trece prin Pasul Stânișoara, legând și vechile sate Sabasa și Suha.
Construcția drumului a început în 1902, iar astăzi îl găsim pe hartă sub numele de DJ209B. Numele acestui drum se datorează muncitorilor italieni aduși de Carol pentru a munci la acest drum. Construcția a durat 12 ani.
În 1915, șoferii au putut circula, avâd o lungime de aproximativ 15 kilometri, potrivit Click.
Șoseaua avea inițial scop militar strategic și în al doilea rând comercial.
După Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost teatrul unor lupte grele duse în porțiunea sa montană. Este menționat în literatura română de către Mihail Sadoveanu, în romanul „Baltagul”.
Crucea Talienilor a fost distrusă de bombardamentele celui de-al Doilea Război Mondial, în locul ei fiind rămase doar trepte de piatră pe unde se ajunge la soclul pe care s-au montat mai târziu o cruce metalică și o troiță.
Citește și: Dieta lui Carol I | Ce și cât mânca primul rege al României, în 1881