După 20 de ani, cineastul francez Bertrand Tavernier vine în România la Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest”
La aproape două decenii de când a filmat în România unul dintre cele mai cunoscute pelicule ale sale, „Captaine Conan”/„Căpitanul Conan”, regizorul și scenaristul francez Bertrand Tavernier revine în București.
Cineastul va fi invitat special al festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest”, ce se va desfășura în Capitală în perioada 24-30 octombrie. În cadrul evenimentului, Tavernier va susține un masterclass pentru studenții la cinema și iubitorii de film, în vreme ce câteva dintre cele mai apreciate pelicule ale sale vor fi proiectate într-o retrospectivă dedicată autorului.
Printre acestea se vor număra „L”Appât” (1995), „Capitaine Conan „(1996), „Dans la brume electrique” (2009), „La Princesse de Montpensier” (2010) și „Quai d”Orsay” (2013).
Pentru „Căpitanul Conan”/„Capitaine Conan”, regizorul francez a făcut prospecții în România în 1994 și a filmat în anul următor, cu o echipă parțial românească. O parte din ea va lua parte la prima proiecție de gală a peliculei în România. În film apare și Principele Radu Duda, care joacă rolul unui inspector.
„Captain Conan” i-a adus lui Tavernier un Premiu César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare.
De altfel, „L”Appât „(1995) a câștigat Ursul de Aur la Berlin și i-a adus actriței Marie Gillain o nominalizare la César.
Ecranizare a unui roman de James Lee Burke, „Dans la brume electrique” (2009) îl are pe Tommy Lee Jones în rolul unui polițist din Louisiana aflat pe urmele unui criminal.
„La Princesse de Montpensier”, prezentat în competiție la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2010, este o poveste de dragoste plasată la finalul perioadei Renașterii și inspirată parțial din biografia marchizei Marie de Mézières.
Cel mai recent film al lui Bertrand Tavernier, „Quai d”Orsay” (2013), este o comedie despre lumea politicii, în care personaj principal este un ministru al Afacerilor Externe, inspirat de Dominique de Villepin. Actorul Niels Arestrup a câștigat un César pentru Cel mai bun actor în rol secundar.
Bertrand Tavernier și-a început cariera scriind pentru publicații precum „Positif” sau „Cahiers du cinéma” și lucrând ca ofițer de presă pentru diverse filme. Așa i-a întâlnit pe unii dintre marii regizori ai vremii.
Pe când avea 20 de ani, a devenit asistentul lui Jean-Pierre Melville. Debutul în lungmetraj, „L”horloger de Saint-Paul” (1973), i-a adus Marele Premiu al Juriului la Berlin și a marcat începutul unei lungi colaborări cu actorul Philippe Noiret, care a jucat în opt dintre filmele sale, printre care și multi-premiatul „Le Juge et l’assassin”.
De-a lungul timpului, Tavernier a câștigat Premiul de regie la Cannes, în 1984, cu „Un dimanche à la campagne”, și a obținut trofeul BAFTA pentru Cel mai bun film străin cu „La Vie et rien d”autre” (1990). Filmul „Round Midnight” (1986), despre saxofonistul Lester Young și pianistul Bud Powell, a câștigat Oscarul pentru muzica lui Herbie Hancock.
În prezent, Bertrand Tavernier este președintele Institutului Lumière din Lyon, deține casa de producție Little Bear Production și este autorul unor cărți de referință despre cinema-ul american.
Ediția a cincea a „Les Films de Cannes à Bucarest” este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din București și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independența Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films.