Evenimentul care are loc în București cu ocazia Lunii Istoriei LGBT
Asociația ACCEPT organizează și anul acesta festivalul Luna Istoriei LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transexuali), ce-și propune combaterea discriminării pe criteriul orientării sexuale și identității de gen, precum și crearea unei culturi pentru drepturile omului în societatea românească, incluzivă față de persoanele LGBT.
Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul include o serie de proiecții de film, spectacole de teatru, ateliere și dezbateri axate pe subiecte importante pentru comunitatea LGBT: auto-reprezentare, solidaritate sau vizibilitate.
„Prin acestea ne dorim să creăm un spațiu de dialog, să aducem omenii împreună și să găsim noi căi ca glasurile comunității noastre să fie auzite, văzute și reprezentate” a explicat Cristina Iacob, Coordonatoarea voluntarilor Asociației ACCEPT.
Așadar, pe 4 februarie, la sediul ACCEPT (str. Lirei, nr. 10) va avea loc o primă discuție despre „coming-out”, iar în seara următoare, în sala de cinema a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) va fi proiectat filmul „Myra Breckinridge”, regizat de Michael Sarne.
De asemenea, în cadrul Lunii Istoriei LGBT vor putea fi urmărite documentarele „Children 404″, regizat de Pavel Loparev și Askold Kurov (Cinema Elvira Popescu), și „Queer Artivism”, regizat de MaÅ¡a Zia LenárdiÄ și Anja Wutej (Spațiul Public European – SPE), precum și filmul „Olya”s Love”, în regia lui Kirill Sakharnov (Cinema Elvira Popescu).
În plus, pe 14 februarie, în Club XS, se va desfășura evenimentul „Speed Dating: Fast Forward, Press Play”, destinat în exclusivitate comunității LGBTQ+ din România.
Trei ateliere sunt programate pe agenda festivalului Luna Istoriei LGBT – improvizație (7 februarie), solidaritate intracomunitară (17 februarie) și intersecționalitate (21 februarie) – și trei evenimente conexe – „După Traian și Decebal” (pe 11 și 25 februarie) și „Drag Talent Show” (27 februarie).
Luna Istoriei LGBT se va încheia pe 28 februarie cu un brunch găzduit de Beat Bar Umanist, începând cu ora 14.00.
Programul complet al evenimentelor organizate în cadrul Lunii Istoriei LGBT este disponibil aici.
Asociația ACCEPT este prima organizație neguvernamentală de drepturile omului din România care apără și promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel național, considerând că orientarea sexuală și identitatea de gen sunt simple caracteristici ale ființei umane.
ACCEPT a contribuit la decriminalizarea homosexualității în Romania (2001) și de atunci a organizat mai multe evenimente printre care și primul GayPride din România (2005), în cadrul festivalului GayFest. ACCEPT se ocupă cu susținerea unor workshop-uri adresate polițiștilor, medicilor, psihologilor și profesorilor. În ultimii 18 ani, activitățile Asociației ACCEPT s-au împărțit între advocacy, asistență juridică, cu precădere în cazurile de infracțiuni motivate de ură, capacitarea și dezvoltarea comunității LGBT, activități culturale și sociale care să promoveze incluziunea.