Prima pagină » Cultură » Expoziţia video „Lucrurile despre care nu vorbim – Holocaustul romilor”, în stațiile de metrou, până pe 21 noiembrie

Expoziţia video „Lucrurile despre care nu vorbim – Holocaustul romilor”, în stațiile de metrou, până pe 21 noiembrie

Expoziţia video „Lucrurile despre care nu vorbim - Holocaustul romilor”, în stațiile de metrou, până pe 21 noiembrie

Expoziţia video „Lucrurile despre care nu vorbim – Holocaustul romilor”, menită să atragă atenţia şi să sensibilizeze asupra tragediei Holocaustului romilor din România, poate fi văzută până pe 21 noiembrie pe ecranele din staţiile de metrou din București.

Proiectul cultural realizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Metrorex şi Art Safari, conține 12 spoturi video care marchează drama trăită de populaţia romă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care vor putea fi văzute pe ecranele din staţiile de metrou.

„Holocaustul împotriva romilor din România nu a fost importat din Germania nazistă a lui Adolf Hitler, nici de aiurea. A fost un fenomen autohton, care s-a născut şi a crescut în mentalul colectiv românesc, marcat de ură şi dispreţ la adresa romilor încă din vechime, din vremea Sclaviei romilor – jumătate de mileniu de Sclavie. Pentru romii din România, Holocaustul a fost punctul culminant al unei istorii de rasism instituţionalizat, stare de fapt care s-a suprapus, din punct de vedere cronologic, cu însăşi existenţa romilor în spaţiul românesc. Holocaustul împotriva romilor a fost uitat de societate, fiind ascuns acesteia de către statul rasist, a fost uitat de stat pentru a nu-şi asuma responsabilitatea exterminării romilor şi a fost ascuns în rănile adânci şi nevindecate din sufletul traumatizat al supravieţuitorilor pentru care identitatea etnică romă a devenit stigmat internalizat şi le-a zdrobit imaginea de sine”, a declarat Mihai Neacşu, director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Expoziţia video îşi propune să schimbe mentalităţi, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Holocaustul romilor este unul dintre cele mai de impact evenimente antirasiale din istoria României. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Germania Nazistă şi aliaţii ei, printre care şi ţara noastră, au provocat un genocid în care au pierit, potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, între 250 şi 500 de mii de romi. Această mişcare rasistă a fost declanşată împotriva evreilor, însă mareşalul Ion Antonescu a dat ordin ca familii întregi de romi să fie transportate în lagăre.

CITEȘTE ȘI: The Somatist, The Entropist & The Skeptic, o inedită instalație colectivă, va fi prezentată publicului pe 19 noiembrie, la Rezidența 9

Festivalul Naţional de Teatru 2022: Lansări de carte sub genericul „INTERSECȚII ÎN FNT”

EXCLUSIV VIDEO | ”Ion Caramitru – Dincolo de scenă”, expoziție in memoriam cu fotografii inedite. Matei Vișniec: ”A fost Actorul cu majusculă, pentru că a întrunit în el două dimensiuni: un mare talent și o mare conștiință socială”

„Muzeul pentru tine!” – Expoziție blockbuster cu piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee, la București

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și