Prima pagină » Cultură » Expoziție istorică la PITEȘTI. Peste 100 de obiecte din închisorile comuniste au fost strânse într-un loc pentru a fi văzute de public

Expoziție istorică la PITEȘTI. Peste 100 de obiecte din închisorile comuniste au fost strânse într-un loc pentru a fi văzute de public

La Pitești este o expoziție cu o încărcătură emoțională și istorică! Peste 100 de obiecte din închisorile comuniste au fost expuse pentru a fi văzute de public. Ba chiar câțiva actori au jucat în rolul unor prizonieri ce au suferit în închisorea comunistă din Pitești, încercând să le arate noilor generații de tineri că libertatea este neprețuită. 

În Memorialul Închisorii Pitești, fostul sediu al penitenciarului din oraș, au fost reamenajate încăperile cu pereții scorojiți, gratii, cătușe, uși de celulă, cămăși de deținut și paturi suprapuse pe durata ocupației sovietice din 1944-1958.

Maria Axinte, organizatorul expoziției, a declarat pentru PRIMA TV că au fost expuse obiecte din timpul detenției ale unor deținuți politici, dizidenți și intelectuali care au suferit torturi  și suferințe greu de imaginat.

Invitații acestui eveniment sunt Sergiu Rizescu (92 ani), unul dintre puținii supraviețuitori ai „experimentului Pitești”, a fost închis când a fost student și dus în subsolurile penitenciarului.

El a relatat:

„Celule de beton, saltea de paie, pernă de paie, FRIG! Duceam genunchii la gură și suflam cu mâinile”. 

Intrarea în expoziție este permisă exclusiv persoanelor peste 12 ani. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Argeș.

Pe 23 august a fost organizat și un spectacol de teatru documentar despre femeile rezistenței anticomuniste și impactul comunismului asupra societății contemporane.

Citește și: EXCLUSIV | Mărturii despre Paștele deținuților din lagărele comuniste. Istoricul Marius Oprea: ”«Cu moartea pre moarte călcând», cântecul Șansei lor”

Sursa Foto: Facebook, Memorialul Închisoarea Pitești 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și