Prima pagină » Cultură » Festivalul de Film de la San Sebastian: 8 lucruri pe care ar trebui să le știi

Festivalul de Film de la San Sebastian: 8 lucruri pe care ar trebui să le știi

Festivalul de Film de la San Sebastian: 8 lucruri pe care ar trebui să le știi

San Sebastián găzduiește unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de film din lume. Timp de peste o săptămână, orașul basc este capitala cinematografiei mondiale, unde vedete din lumea întreagă vin pentru a-și prezenta cele mai noi proiecte.

Anul acesta este unul special, pentru că Festivalul de Film de la San Sebastián, care se va desfășura în perioada 16-24 septembrie, împlinește venerabila vârstă de 70 de ani.

Peste 200 de filme au fost selectate pentru a participa la diferitele sale secțiuni, în competiție sau în afara ei.

Glenn Close, de opt ori nominalizată la premiile Oscar, ar fi trebuit să prezideze juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la San Sebastian, dar a anunțat că nu mai poate participa, din cauza unei urgențe în familie. Producătorul argentinian Matías Mosteirín a preluat rolul de președinte al juriului.  Actriţa, scenarista şi regizoarea română Alina Grigore va prezida juriul secţiunii New Directors.

Dincolo de ediția din acest an, iată opt lucruri pe care ar trebui să le știi despre cel mai vechi festival de film din Spania.

Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian are o istorie de 70 de ani

Festivalul de Film de la San Sebastián a luat naștere în 1952 și este cel mai vechi eveniment de acest fel din Spania. În anii 50 San Sebastián era un oraș turistic foarte popular vara și companiile locale au considerat că este o idee bună să prelungească puțin sezonul prin organizarea unui festival de film.

Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián (Festival Internacional de cine de San Sebastián, în spaniolă și Donostia Zinemaldia, în bască) a fost inițial gândit ca un omagiu adus filmelor în limba spaniolă, dar a permis destul de curând producțiilor internaționale să concureze și din 1955 a atras realizări importante ale cinematografului mondial.

A fost înființat de un grup de oameni de afaceri din San Sebastian și este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film din lume

A început ca un festival necompetitiv, dar în 1957 a ajuns la categoria A alături de festivaluri majore precum Cannes, Berlin, Toronto sau Veneția. Primul film care a câștigat a fost „Giorni d’amore”, de Giuseppe de Santis. Festivalul a întâmpinat multe dificultăți de-a lungul istoriei sale: cenzură, probleme politice sau pierderea categoriei A din 1980 până în 1984.

Festivalul de film a fost înființat de un grup de oameni de afaceri din San Sebastian și dictatorul spaniol Francisco Franco, în mod surprinzător, i-a dat imediat binecuvântarea. El a văzut festivalul ca pe o oportunitate de a prezenta Spania ca o țară mai deschisă și mai prietenoasă pe scena internațională.

Cochilia de Aur este acordată celui mai bun film al festivalului, iar cel mai bun actor și cea mai  bună actriță primesc o Cochilie de argint

Cochilia de Aur a luat numele de la plaja La Concha, simbol al orașului, este cel mai mare premiu acordat unui film concurent la Festivalul de Film de la San Sebastián și a fost inaugurat în anul 1957. În anii 1953 și 1954, cel mai mare premiu s-a numit Gran Premio iar în 1955 și 1956 a fost înlocuit de Cochilia de Argint.

Șase regizori au câștigat Cochilia de Aur de două ori: regizorul american Francis Ford Coppola (în 1969 și 1984), regizorul spaniol Manuel Gutiérrez Aragón (în 1982 și 1986), regizorul mexican Arturo Ripstein (în 1993 și 2000), regizorul spaniol Imanol Uribe (în 1994 și 1996), regizorul iranian Bahman Ghobadi (în 2004 și 2006) și regizorul spaniol Isaki Lacuesta (în 2011 și 2018).

Festivalul de la San Sebastian a atras staruri ale cinematografiei mondiale, printre care și pe Alfred Hitchcock

În 1958, „Vertigo” de Alfred Hitchcock a avut premiera mondială la Teatrul Victoria Eugenia, eveniment la care au participat însuși regizorul, precum și vedeta filmului, James Stewart.

Filmul nu a câștigat Cochilia de Aur, dar primirea acestuia în festival a fost una călduroasă, așa că în anul următor Hitchcock a revenit cu premiera filmului „North by Northwest”.

Festivalul este rampă de lansare pentru tineri cineaști

Evenimentul de la San Sebastian este cunoscut pentru descoperirea tinerelor talente. A fost primul festival care a proiectat un film al lui Roman Polanski, iar în 1969 a premiat un tânăr pe nume Francis Ford Coppola pentru „The Rain People”. În plus, regizorul spaniol cel mai cunoscut internațional, Pedro Almodóvar, a găsit sprijin la San Sebastián pentru primele sale filme.

La San Sebastian a avut loc premiera europeană „Star Wars”

1977 a fost un an special. Odată cu finalul dictaturii lui Franco, Luis Buñuel, care a trăit în exil mulți ani, s-a întors în Spania cu filmul său „That dark object of desire”. În același an, Harrison Ford și Carrie Fisher au dat orașul peste cap cu premiera europeană a filmului Războiului Stelelor.

Premiul pentru întreaga carieră al festivalului este Donostia, acordat în fiecare an pentru a onora unul sau mai mulți actori

Premiul Donostia a fot acordat pentru prima dată în 1986, lui Gregory Peck. Printre cei care l-au câștigat de-a lungul anilor se numără și: Susan Sarandon și Catherine Deneuve (1995), Al Pacino (1996), Michael Douglas, Jeremy Irons (1997), John Malkovich și Anthony Hopkins (1998), Michael Caine, Robert de Niro (2000), Marion Cotillard și Johnny Depp (2021)

Bette Davis este prima femeie care a primit Premiul Donostia, în 1989. Actrița a murit 15 zile mai târziu la Paris.

Filmele sunt proiectate în mai multe locuri din San Sebastian

Festivalul are mai multe locații: Teatrul Victoria Eugenia, Palatul Congreselor Kursaal proiectat de arhitectul Rafael Moneo și mai multe cinematografe împrăștiate prin oraș. Fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile este pista de biciclete Anoeta unde se proiectează filme pe un ecran de 4300 de metri pătrați. Într-o ediție a fost chiar și un cinematograf în aer liber pe nisipul plajei Ondarreta

Foto: sansebastianfestival.com

CITEȘTE ȘI: Glenn Close, care prezida juriul de la San Sebastian, și-a anulat prezența din cauza unei urgențe în familie

Acuzații grave aduse regizorului Ulrich Seidl: acesta ar fi exploatat minori români în timpul filmărilor la cel mai nou lungmetraj al său, „Sparta”

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și