Cea de-a 47-a ediție a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), una dintre cele mai ample manifestări de gen din lume, debutează joi.
După doi ani de evenimente virtuale și marcate de distanțare socială, TIFF revine în 2022 cu una dintre cele mai ample selecții din istoria sa recentă. Pe parcursul a 11 zile de proiecții, evenimentul va fi platforma de lansare pentru unele dintre cele mai așteptate filme ale anului și va servi ca punct de oprire în parcursul festivalier pentru producții importante din manifestările de profil care l-au precedat anul acesta.
Este cazul, de altfel, al filmului „R.M.N.”, de Cristian Mungiu, care a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2022. Pelicula va fi prezentată în secțiunea Contemporary World Cinema și este eligibilă pentru premiul publicului.
Vezi trailerul mai jos:
Acțiunea peliculei are loc în preajma Crăciunului. Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvănean, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică pe care o conduce Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
„Suntem încântați să urăm bun venit la Toronto unora dintre cele mai celebre figuri din cinema, pentru a-și prezenta premiere de gală și proiecții speciale”, a declarat CEO-ul Cameron Bailey într-un comunicat.
„Cu povești care se întind pe șase continente și show-uri pe care trebuie doar să le vezi, această selecție oferă experiențele bogate pe care le așteptăm tot anul. Cinematograful este viu. Covorul roșu a revenit. Și cel mai bun public din lume așteaptă la Toronto”, a mai spus directorul festivalului.
Aproximativ 200 de lungmetraje vor fi proiectate în cadrul TIFF anul acesta, începând cu “The Swimmers”, de Sally El Hosaini, în seara de deschidere. Alte premiere mondiale notabile includ pelicula cu accente autobiografice “The Fabelmans”, de Steven Spielberg, care marchează debutul cineastului la TIFF, continuarea filmului lui Rian Johnson “Knives Out”, “Glass Onion”, cu Daniel Craig, precum și noi producții cu Nicolas Cage, Viola Davis, Jennifer Lawrence și Harry Styles.
Filmul de închidere, prezentat pe 18 septembrie, va fi “Dalíland”, de Mary Harron, cu Ezra Miller și Sir Ben Kingsley, care vorbește despre mariajul furtunos al lui Salvador Dali cu muza sa, Gala.
People’s Choice Awards vor fi anunţate în ultima zi a festivalului, pe 18 septembrie. Pe de altă parte, în timpul evenimentului sunt acordate premiile TIFF Tribute, care recompensează „colaboratorii remarcabili ai industriei cinematografice şi realizările lor”. Anul acesta, este pentru prima dată când o întreagă distribuție, a filmului “My Policeman”, câștigă premiul de interpretare. Distribuția filmului îi include pe Harry Styles, Emma Corrin, Gina McKee, Linus Roache, David Dawson și Rupert Everett. De asemenea, Sam Mendes va primi premiul pentru regie, pentru “Empire of Light”, iar un alt premiu pentru interpretare va fi decernat lui Brendan Fraser, pentru rolul din “The Whale”, de Darren Aronofsky.
Printre câștigătorii din anii anteriori ai premiului People’s Choice acordat la TIFF care au primit apoi un Oscar se numără “La Vita e Bella” (1998), “American Beauty” (1999), “Crouching Tiger, Hidden Dragon” (2000), “Slumdog Millionaire” (2008), “The King’s Speech” (2010), “12 Years a Slave” (2013), “La La Land” (2016), “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (2017), “Green Book” (2018), “Jojo Rabbit” (2019), “Nomadland” (2020).
Foto: Profimedia Images