Prima pagină » Cultură » Festivalul de Muzică Veche din București reînvie perioadele Renașterii și Barocului

Festivalul de Muzică Veche din București reînvie perioadele Renașterii și Barocului

Festivalul de Muzică Veche din București reînvie perioadele Renașterii și Barocului
Bucureștiul va găzdui în perioada 30 octombrie - 21 noiembrie un Festival de Muzică Veche.

Perioadele Renașterii și Barocului muzical vor fi reînviate, între 30 octombrie și 21 noiembrie, la Festivalul de Muzică Veche București, de muzicieni și dansatori din România și artiști invitați din Franța și Spania, specializați în tehnica interpretativă a muzicii vechi.

„Muzicianul palatelor regale ale Franței” Jean-Philippe Rameau va fi prezent în cadrul a două proiecte inedite, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Primul dintre ele, concertul-spectacol „Rameau – Le Musicien du Roi”, cu care debutează festivalul, pe 30 octombrie, reunește într-un concept original muzica lui Rameau și coregrafiile de epocă ale lui Louis Guillaume Pécour și Raoul Auger Feuillet.

Ansamblul de muzică veche Gli Studiosi di Sebastiano (București) și doi dansatori din Ansamblul de dans medieval și baroc Passegio (Cluj-Napoca) vor evolua în acest spectacol găzduit, de la ora 19.00, la Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Al doilea concert, „Rameau – 250”, va fi susținut pe 13 noiembrie de clavecinista Raluca Enea, la Biserica Anglicană, de la ora 19.00. Repertoriul spectacolului cuprinde, în principal, selecțiuni din colecția „Pièces de Clavecin en Concerts” (1741) și din opera sa „Les Indes Galantes”.

Evenimentul va fi urmat de „Par mes Chants”, un recital solo susținut de Marco Horvat, din Franța (voce, teorbă și chitară barocă), la Salonul Cerchez al Muzeului Cotroceni, pe 19 noiembrie, de la ora 19.00.

Concertul de închidere a celei de-a noua ediții a festivalului are în program „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, susținut de Ansamblul de muzică veche Cinco Siglos și soprana Delia Agúndez Spania, pe 21 noiembrie, de la ora 19.00, la Palatul Bragadiru.

Printre artiștii participanți la festival se află nume importante ale muzicii vechi europene, precum Hopkinson Smith (lăută, teorbă, SUA/Elveția), Marcel Ponseele (oboi baroc, Belgia), Jan de Winne (flauto traverso, Belgia), Hervé Douchy (violoncel baroc, Belgia), Ketil Hausand (clavecin, Norvegia), alături de artiști români specializați în muzică veche – Raluca Enea (clavecin), Dorel Iuga (flauto traverso), Melinda Béres (vioară barocă), Soma Salat-Zakarias (viola da gamba), Csilla Juhazs, Tamas Tóth (dans baroc) și Harry Tavitian (jazz).

Biletele pentru concertele Festivalului de Muzică Veche București 2014 pot fi procurate prin rețeaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, Institutului Cultural Român (ICR), Ministerului Culturii, ArCuB și alPrimăriei Bucureștiului, prin Programul „București 555”, al Muzeului Național Cotroceni, Palatului Bragadiru, Bisericii Anglicane, Institutului Cervantes, Institutului Ballasi, Accion Cultural Espagnol și Muzeului Țăranului Român.

Citește și