Festivalul Filmului European ajunge la Craiova. Proiecții în aer liber, cu acces gratuit pentru public
Festivalului Filmului European (FFE) se încheia joi, 14 mai, la București și urmează să ajungă în alte trei orașe din țară: Tîrgu-Mureș și Iași (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai), informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene, sub egida EUNIC.
La Craiova, proiecțiile se vor desfășura pe parcursul a trei zile și vor avea loc la Teatrul Colibri și în aer liber în Centrul istoric, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, va aduce pe marele ecran două filme de excepție. Astfel, de la ora 19.00, la Teatrul Colibri, va fi proiectat filmul „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului.
Proiecția se va desfășura în prezența regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al festivalului, și a lui Marius Panduru, care semnează imaginea filmului, și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
De asemenea, de la ora 21.00, în aer liber, în Centrul istoric va fi proiectat filmul irlandez „Calvarul”, de John Michael McDonagh, o combinație neașteptată de momente comice cu momente meditative și izbucniri de ostilitate și violență. Filmul va fi introdus de Andrew Harwood, șeful Misiunii Diplomatice a Irlandei în România.
Selecția festivalului propune, la Craiova, o perspectivă asupra diversității producției cinematografice europene, prezentând filme din nouă țări, precum comediile „Lecții în dragoste” (Olanda, 2013) și „Cowboys” (Croația, 2013), dar și drama „Dușmanul clasei” (Slovenia, regia Rok Bicek), finalistă la premiul Lux al Parlamentului European, ediția 2014.
„Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiția edițiilor locale prin includerea orașului Craiova pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii craioveni se vor bucura împreună cu noi de selecția de filme a acestei ediții. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea promptă și profesionistă a partenerilor noștri locali”, a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român (ICR).
„Europa are însă marele avantaj al unei diversități excepționale de povești, limbi și culturi, așa încât e oricând reconfortant să văd un film islandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zonă), un Sorrentino profund italian sau o poveste wicked semnată de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unică de a vedea ce-i doare (și) pe alții, de a înțelege mai bine episoade istorice sau din prezent sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul'”, a declarat Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al ediției de anul acesta a Festivalului Filmului European.
Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul Festivalului Filmului European, calendarul proiecțiilor, evenimente speciale, știri la zi, concursuri, și alte informații, găsiți pe site-ul festivalului www.ffe.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/ffeRomania.