Prima pagină » Cultură » Festivalul Filmului Francez aduce în fața publicului din București o retrospectivă dedicată lui Pierre Étaix

Festivalul Filmului Francez aduce în fața publicului din București o retrospectivă dedicată lui Pierre Étaix

Festivalul Filmului Francez aduce în fața publicului din București o retrospectivă dedicată lui Pierre Étaix
Festivalul Filmului Francez la București va include în programul său o retrospectivă dedicată lui Pierre Étaix.

O retrospectivă dedicată desenatorului, regizorului, scenografului și omului de televiziune Pierre Étaix va avea loc, între 1 și 9 noiembrie, în timpul Festivalului Filmului Francez, informează Institutul Francez din București.

Desenator, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune și poet, Pierre Étaix a debutat pe scenă, pe care nu a părăsit-o niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, a început să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

În cei 10 ani de colaborare au realizat cinci lungmetraje și trei scurtmetraje, care au făcut înconjurul lumii. Cei doi au avut o dispută privind drepturile de autor asupra filmelor „Le Soupirant”, „Yoyo”, „Tant qu’on a la santé”, „Le Grand Amour” și „Pays de cocagne”, care nu au mai putut fi proiectate timp de aproape 20 de ani.

În prezent, opera sa cinematografică poate fi urmărită din nou, la Festivalul Filmului Francez, în prezența lui Pierre Étaix, în cadrul unui proiect Săptămâna Cahiers du Cinema.

Pierre Étaix a absolvit la început o școală de desenatori, însă și-a manifestat rapid înclinația spre reprezentații comice ca bufon, idolii săi fiind americanii Stan Laurel și Oliver Hardy. El spune că „a fi bufon nu e o stare și nici o funcție, ci trebuie să trăiești și să gândești ca un bufon”. În anii postbelici a jucat la teatru și cabaret, în piese ca „Cheval d’Or”, „Trois Baudets”, „Alhambra” și „Olympia”. În 1953, a fost angajat de Jacques Tati ca desenator și autor de gaguri din filme diverse, precum „Mon Oncle”. Etaix a fost și bufon în circul Medrano, avându-l ca partener pe bufonul Nino Fabri. Filmul său „Heureux anniversaire” a fost premiat, în 1963, cu Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj.

În contextul retrospectivei dedicate lui Pierre Etaix, publicul va putea urmări opt filme ale acestuia: „Pretendentul/ Le soupirant” (1962), „Yoyo” (1964), „Sănătatea e mai bună decât toate/ Tant qu’on a la santé” (1966), „Marea dragoste/ Le grand amour” (1969), „Unde curge lapte și miere/ Pays de Cocagne” (1969), „Ruptura/ Rupture” (1961), „La mulți ani/ Heureux anniversaire” (1962) și „În plină formă/ En pleine forme” (1965-1971).

Festivalul Filmului Francez se va desfășura între 31 octombrie și 9 noiembrie în opt localități din România: București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Buzău, Târgu Mureș și Constanța. Proiecțiile filmelor din retrospectiva dedicată regizorului Pierre Etaix vor avea loc la Cinema Elvira Popescu din Capitală.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, în colaborare cu Ambasada Franței.

Citește și