Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de Colecție”, care se va desfășura în perioada 13 – 23 noiembrie, în București, va prezenta peste 60 de evenimente, trupe și profesioniști din opt țări invitate și 14 teatre și proiecte independente românești.
Ediția de anul acesta a festivalului însumează peste 60 de evenimente, trupe și profesioniști din opt țări invitate (Austria, Belgia, China, Croația, Grecia, Franța, Italia, Spania) și 14 teatre și proiecte independente românești (Arad, Alba Iulia, Brașov, București, Constanța, Galați, Iași, Ploiești) – o propunere echilibrată de spectacole și activități conexe (workshop-uri, conferințe, lansări de carte) adresate atât copiilor, cât și adulților, profesioniștilor și iubitorilor de teatru vizual în general, informează Teatrul Țăndărică, organizatorul evenimentului.
„Ne-am dorit un festival «dialog între generații în teatrul vizual», un eveniment care să ne ajute să aliniem România la tendințele mondiale și, în același timp, să fim relevanți pentru un public cât mai larg. Am invitat, așadar, atât spectacole clasice, de colecție, cât și trupe și piese cu viziuni și propuneri inovatoare, cu un cuvânt greu de spus în discuția despre ce înseamnă și ce poate deveni teatrul vizual și teatrul de animație în lume. Franța, Croația, Spania, Belgia – țări care dau direcția pe scena internațională a teatrului vizual – vor fi prezente toamna aceasta, cu trupe și specialiști, la București. Vrem ca acest Festival să fie un reper pentru drumul dificil, dar absolut necesar pe care îl are de parcurs teatrul vizual și de animație românesc”, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului de Animație Țăndărică, președinte ASSITEJ România (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret) și UNIMA România (Uniunea Internațională de Teatru de Păpuși și Marionete).
Festivalul are, ca de obicei, trei secțiuni distincte: spectacole și workshop-uri pentru copii și public tânăr, spectacole pentru adulți, respectiv un segment teoretic (conferințe, lansări de carte, workshop-uri pentru profesioniștii din domeniul teatrului vizual și de animație) și atrage anual aproximativ 8.500 de spectatori. Ca în fiecare an, festivalul își deschide porțile și către proiecte independente, în program fiind incluse patru astfel de spectacole.
Spectacolele clasice, de referință, dar mai ales propunerile curajoase, care, prin temele abordate și prin mijloacele de expresie utilizate, aduc teatrul de animație în contemporaneitate, sunt doar câteva motive pentru care bucureștenii – copii, amatori de teatru și arte vizuale și specialiști în domeniu – ar trebui să-și pună în programul perioadei 13 – 23 noiembrie cel puțin o vizită la Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de colecție”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Programul complet va fi disponibil în curând pe site-ul Teatrului Țăndărică, www.teatrultandarica.ro.
Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de colecție” 2014 se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului București și al Ministerului Culturii și se desfășoară sub egida UNIMA România și ASSITEJ România. După cele nouă ediții desfășurate până acum, care au însumat peste 500 de spectacole, 20 de țări invitate și peste 50.000 de spectatori, Festivalul Internațional al Teatrului de Animație este deja un eveniment tradițional pe agenda culturală a Bucureștiului.