Anul acesta, festivalul are loc între 5 și 14 iunie, în aproximativ 100 de orașe din lume, dintre care peste 20 sunt în România, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova. În total, 28 de țări de pe cele cinci continente găzduiesc festivalul, iar spectatorii pot descoperi o selecție de peste două ore de filme scurte aproape simultan în orașe precum Paris, Cluj-Napoca, Bologna, Amsterdam, Londra, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah și Tel Aviv.
România participă anul acesta cu 16 orașe în festival, cărora li se adaugă câteva localități din Republica Moldova, Ungaria și Slovacia, coordonate de la Cluj-Napoca.
În București, 44 de filme foarte scurte vor fi proiectate la Bistro Chez Elvire și Cinema „Elvira Popescu” de la Institutul Francez. Intrarea la proiecțiile în aer liber este liberă, iar pentru proiecțiile de la Cinema „Elvira Popescu” prețul biletului este de 10 lei.
Festivalul propune o selecție de filme foarte scurte străine și o secțiune de filme românești. Durata filmelor nu depășește trei minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficțiune, documentar, animație, film experimental. Amatori și profesioniști, începători și celebri, clasici și inovatori, regizorii acestor scurtmetraje vin din toate colțurile lumii.
La terasa Chez Elvire proiecțiile vor avea loc vineri, de la 21.00 (competiție internațională), respectiv 22.15 (competiție națională) și sâmbătă, de la 21.00 (Paroles de femmes, 20 de filme despre condiția femeii în lume) și 22.00 (competiție internațională II).
La Cinema „Elvira Popescu”, proiecțiile vor avea loc sâmbătă, de la ora 11.00 (Très Courts familial), și duminică, de la ora 11.00 (Très Courts familial).
În luna noiembrie a fiecărui an, organizatorii francezi ai festivalului – înființat în 1999 – lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa evenimentului vizionează peste 1.000 de filme într-un interval de două luni, din care reține în jur de 50 – un program de peste două ore – care formează selecția internațională. Aceasta este proiectată simultan în toate orașele lumii care găzduiesc festivalul.
În ceea ce privește participarea românească, anul acesta include filmele: „Fiul de lângă tine” (București), „Instead” (București), „Walk inside the box/ Think outside the box!” (Cluj-Napoca), „Party girl” (Brașov), „Mains” (Constanța), „Glorie postum” (București), „Carpe Diem” (Cluj-Napoca), „Joaca” (Jimbolia), „Still, alive” (Târgu-Mureș), „LAG” (București), „Cabina” (Arad), „#jogging” (Cluj-Napoca), „The hidden city” (Salonta), „Știri vechi” (Cluj-Napoca), „Premonition” (Bender, Republica Moldova), „Camerakiri” (Iași), „The Fridge” (Ilfov), „Șefu’ banii!” (Cluj-Napoca), „Videoclip Stanciu Mihai” (Ploiești).
Spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi va câștiga premiul publicului. De asemenea, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) acordă un premiu special unui film românesc ce pune în valoare limba franceză și/ sau abordează teme legate de drepturile omului, pace și democrație, diversitate lingvistică și culturală, dezvoltare solidară și durabilă, educație și formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro și este însoțit de o diplomă.
Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, cu sprijinul Orange, al Organizației Internaționale a Francofoniei, RFI și TV5Monde.