Prima pagină » Cultură » Festivalul MAKING WAVES – New Romanian Cinema aduce în fața publicului american cele mai apreciate filme românești

Festivalul MAKING WAVES – New Romanian Cinema aduce în fața publicului american cele mai apreciate filme românești

Festivalul MAKING WAVES - New Romanian Cinema aduce în fața publicului american cele mai apreciate filme românești
MAKING WAVES - New Romanian Cinema se va desfășura în decembrie, la Film Society of Lincoln Center și Jacob Burns Film Center din New York.

Cea de-a noua ediție a festivalului MAKING WAVES – New Romanian Cinema va aduce pe marile ecrane americane câteva dintre cele mai apreciate filme românești din ultima perioadă.

„Quod Erat Demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, și documentarul „București, unde ești?”, de Vlad Petri, sunt doar câteva dintre producțiile ce vor fi proiectate la New York în perioada 4-10 decembrie.

Descriind selecția de filme prezentate anul acesta la Film Society of Lincoln Center, între 4 și 8 decembrie, respectiv la Jacob Burns Film Center, între 5 și 10 decembrie, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a arătat că peliculele alese încearcă să ofere câteva răspunsuri la întrebări din trecut.

„S-au scurs 25 de ani de la căderea comunismului, dar pentru cele mai multe filme din program, de la «Quod Erat Demonstrandum» la «Sunt o babă comunistă», «Viktoria» și «Roxanne», trecutul e o afacere neterminată, dovadă că istoria recentă a României a lăsat o urmă permanentă în conștiința noastră colectivă”, a afirmat Chirilov. „Atunci când nu pun în discuție istoria, filmele românești îmbrățișează prezentul și încearcă să se elibereze de fantomele trecutului, adresând o întrebare fundamentală: putem oare să le lăsăm vreodată cu adevărat în urmă? A noua ediție a MAKING WAVES oferă câteva răspunsuri posibile”, a adăugat el.

Evenimentul de promovare a filmului românesc în SUA va prezenta, de asemenea, un portret dedicat regizorului Stere Gulea, a cărui carieră cinematografică se întinde de-a lungul a 40 de ani, se arată într-un comunicat remis gândul.

Binecunoscut pentru adaptările sale literare, printre care și una după cartea Hertei Müller, „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, Stere Gulea a scris și regizat unul dintre cele mai puternice filme despre Revoluție, „Stare de fapt” (1995). Așadar, festivalul MAKING WAVES îl va omagia prin proiecția celui mai recent titlu din filmografia sa, „Sunt o babă comunistă”, dar și a celebrului film „Moromeții” (1987).

Selecția va include și un program dedicat celor mai bune scurtmetraje românești recente, care se va derula gratuit pe durata MAKING WAVES și va cuprinde majoritatea titlurilor prezentate în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF: „Trece și prin perete”, de Radu Jude, „Cai putere”, de Daniel Sandu, „Ela, Panda și Madam”, de Andrei Ștefan Răuțu, „Tatăl nostru, de Sergiu Lupșe, „Plimbare”, de Mihaela Popescu, „Kowalski, de Andrei Crețulescu, și „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină.

Invitați speciali vor fi regizorii Stere Gulea, Tudor Cristian Jurgiu, Vlad Petri și Daniel Sandu, actorii Ana Ularu și Florin Piersic jr. și producătoarea Velvet Moraru. Lor li se vor alătua Vladimir Tismăneanu,  profesor de științe politice la University of Maryland (College Park) și autor al multor lucrări despre istoria comunismului, și Marius Stan, politolog și redactor-șef al revistei History of Communism in Europe.

MAKING WAVES continuă, totodată, programul special „Creative Freedom through Cinema”, dedicat relației dintre artă și politică în Europa de Est, precum și importanței artei în dezbaterea subiectelor controvesate și a instituirii unui dialog în jurul unor probleme actuale.

Tema ediției din acest an sunt drepturile LGBT, ilustrate prin două filme provocatoare, provenind din țara invitată, Rusia: „Călătorie de iarnă”, regizat de Serghei Taramajev și Liubov Lvova, respectiv „Copii 404″, de Pavel Loparev și Askold Kurov. Proiecțiile vor fi însoțite de o sesiune de discuții cu artiști și intelectuali din România, Rusia și SUA, printre care și scriitorul, conferențiarul și activistul Andrew Solomon. Acest program special este curatoriat în parteneriat cu Evgheni Gusyatinskiy, critic de film și selecționer al Festivalului de Film de la Rotterdam, și prezentat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding.

Un alt eveniment special îi va fi dedicat artistei Hedda Sterne, cunoscută drept singura femeie din grupul expresionist abstract Irascible 18 și soția lui Saul Steinberg, celebrul ilustrator de origine română, care a colaborat cu The New Yorker.

Născută în 1910 în România, a fugit din țară în 1941, stabilindu-se în Statele Unite, unde lucrările sale și-au găsit ulterior calea spre colecțiile unor muzee cum ar fi MoMA, National Gallery of Art, National Museum of Women in Arts. Operele pe care le-a lăsat în urmă în atelierul din București, îngrijite timp de peste 50 de ani de artista Medi Wechsler Dinu, au fost de curând redescoperite de către Cosmin Năsui, director al PostModernism Museum, care va împărtăși în premieră lucrările timpurii ale lui Sterne și mărturiile lui Wechsler Dinu.

Pentru al treilea an consecutiv, MAKING WAVES acordă Bursa Alex Leo Șerban, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania. Bursierul din acest an este criticul de film Andrei Rus, editor al revistei Film Menu, inițiatorul unui club de film găzduit de Universitatea Națională de Teatru și Film din București și lector în cadrul aceleiași universități.

Programul complet MAKING WAVES – New Romanian Cinema 2014 poate fi accesat pe site-ul Film Society of Lincoln Center și Jacob Burns Film Center.  Biletele pentru festival vor fi puse în vânzare pe 30 octombrie, putând fi cumpărate de pe www.filmlinc.com.

Cea de-a noua ediție MAKING WAVES beneficiază, în premieră, de susținerea celor mai importante asociații profesionale din domeniul cinematografiei românești, Uniunea Cineaștilor din România și Centrul Național al Cinematografiei. De asemenea, evenimentul se bucură de spijinul unor donatori privați, printre care Lucian Pintilie, Adrian Ghenie, Șerban Savu, Dan Perjovschi, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Daiana Voiculescu, Mihai Pop, Marius Bercea, Tim Nădășan, Radu Jude, Vladimir Tismăneanu, Ovidiu Șandor, Mona Nicoară, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Anca Fronescu, Anda Onesa, Miruna Coca-Cozma, Marius Stan, Vlad Iftinca, Ana Maria Sandu, Alexander Nanău, Andreea Vălean, Radu Ciorniciuc, Cristian Neagoe, Luiza Vasiliu, Florin și Svetlana Mihăilescu, Domnica Nasta, Mica Ertegun, Andrei Both, Daniela Codarcea, Andrew Solomon, Eva-Maria Preiswerk și Freundschaftsverein Schweiz-Rumänien, Richard Peña, Uberto Pasolini.

Citește și