Festivalul Sergiu Celibidache, ce urma să se desfășoare în octombrie, nu va mai fi organizat
Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind „indiferența statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României”, potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui și a imaginii tatălui său de către instituțiile de stat.
Cea de-a doua ediție a Festivalului Sergiu Celibidache era programată pentru luna octombrie, însă Serge Ioan Celibidache, organizatorul manifestării, a anunțat, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că evenimentul a fost anulat.
„Tatăl meu a declarat mereu: «M-am născut român, voi muri român». Și așa s-a și întâmplat. Însă, întotdeauna și-a dorit să facă mult mai mult pentru țara sa. În anii ’70, Ceaușescu însuși i-a interzis să revină în România. «Este prea charismatic acest domn Kolb», acesta fiind numele de cod pe care i l-au dat comuniștii. După Revoluție, vârsta înaintată l-a împiedicat să se implice mai mult, dar a crezut cu adevărat în spiritul talentat și inspirațional al românului. Era ferm convins că de tot ce are nevoie acest spirit românesc e doar o direcție bună și o speranță reală pentru a se materializa singur. Ei bine, după numeroase încercări în ultima decadă, am reușit într-un final să organizăm o primă ediție a Festivalului Internațional Sergiu Celibidache, în vara anului 2012. Evenimentul s-a bucurat de un succes atât de mare, încât am crezut din toată inima că politicienii vor realiza, în sfârșit, și probabil vor înțelege, cu adevărat, importanța unei asemenea manifestări culturale și necesitatea continuității ei. Însă, în afară de laude generoase, oferite punctual, și promisiuni de prisos, nimic nu s-a concretizat mai departe”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Din aceste considerente, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, ediția a II-a, în cadrul căruia era prevăzut și Concursul Internațional de Dirijat Sergiu Celibidache nu va mai avea loc, informează sursa citată.
„Programat pentru octombrie 2014, am luat decizia de a nu mai organiza ediția a-II-a a acestui eveniment. Motivul principal îl reprezintă indiferența statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României. De aceea, pentru cea de-a doua ediție am luat decizia de a nu mai sta cu mâna întinsă la stat și de a opri acest eveniment. Ne-am adresat tuturor miniștrilor pe care i-am avut, chiar și domnului prim-ministru. Este clar că tot ce înseamnă cultura în România nu este o prioritate pentru țară și cu atât mai puțin pentru cei care o conduc. Și parcă nici timpul nu mai are răbdare cu România. Evenimente culturale cu vechime sunt susținute de către Ministerul Culturii, însă evenimentele tinere probabil trebuie omorâte din fașă, pentru că nu servesc interesele unor oameni care își păstrează scaunele de zeci de ani în poziții cheie ale statului. Miniștrii de Cultură care s-au perindat pe la conducerea instituției, ministrul Educației cu care am fost în discuții, miniștrii de la turism, cabinetul primului ministru, nu au înțeles sau nu vor să înțeleagă ce au reprezentat Celibidache sau Brâncuși, Eliade și multe alte figure internaționale, pentru România și români. Cu un mic exercițiu de imaginație sau cu puțin suflet, orice politician ar putea să realizeze cum pot fi folosite aceste mari valori dăruite lumii, pentru a reda românilor sentimentul de mândrie națională și pentru a îmbunătăți imaginea lovită a României. Ei nu înteleg și sunt de neînțeles”, se mai arată în comunicatul citat.
De asemenea, potrivit sursei citate, Serge Ioan Celibidache interzice folosirea numelui și a imaginii tatălui său de către orice instituție de stat a României.
„Consecința indiferenței, promisiunilor neonorate, nerușinării anumitor oameni politici mă determină să interzic folosirea numelui și imaginii tatălui meu de către orice instituție de stat a României. Consider că s-a comis o crimă culturală, precum s-a mai comis și în cazul altor personalități, așadar sunt nevoit să iau această măsură”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
Sergiu Celibidache, născut pe 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, a fost dirijor și compozitor, membru de onoare al Academiei Române. Sergiu Celibidache și-a început cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci când l-a înlocuit pe Wilhelm Furtwangler, în anii care au urmat după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1979, a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o într-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume și de care i-a rămas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen. A dirijat sute de concerte, iar stilul său unic l-a făcut să fie considerat unul dintre cei mai apreciați dirijori din toate timpurile.
Muzicianul român a murit la vârsta de 84 de ani, pe 14 august 1996, în orașul Neuville-sur-Essonne din Franța.